Tiedote 3.7.2023 (Päivitetty: 11.7.2023 15:11)

Kesäkuussa oli sekä ankaraa hallaa että helleputki

Kesäkuun koleaa alkua seurasivat laajat helteet. Kesäkuun sademäärät olivat melkein koko maassa tavanomaista pienemmät. Auringonpaistetunteja puolestaan kertyi suuressa osassa maata tavanomaista enemmän.
Kuva: Adobe Stock

Tekstiin korjattu 11.7.2023 kuukauden ylimmäksi sademääräksi 149,1 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat havaittiin lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla, missä yli 2 asteen poikkeamaa voidaan pitää harvinaisena. Maan pohjoisosassa keskilämpötila vaihteli välillä 10–15 °C ja muualla vaihteluväli oli 14–17 astetta.

Kuukauden alkupuoli oli kesäkuuksi hyvin kolea. Hallaöitä, eli kun maanpintalämpötila laskee alle nollan asteen, oli joillakin havaintoasemilla eniten mittaushistoriansa aikana kesäkuussa.

Kolean alun jälkeen kesäkuussa oli laajalti helteitä. Kesäkuun 12. päivästä eteenpäin oli joka päivä jossain päin maata hellettä eli päivän korkein lämpötila oli vähintään 25,1 astetta. Yhteensä hellepäiviä oli siis maassamme 19, kun tyypillisesti hellepäiviä on Suomessa kesäkuussa kahdeksan. Hellepäiviä oli melkein koko maassa tavanomaista enemmän. Maan länsi -ja eteläosassa hellepäiviä oli harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. Lämpötila nousi kahtena päivänä yli 30 asteen.

Kesäkuun ylin lämpötila 31,6 astetta mitattiin Kankaanpää Niinisalon lentokentällä 20. päivänä. Kuukauden alin lämpötila -7,7 astetta mitattiin Kilpisjärven Saana-tunturilla 1. päivänä. Kyseessä on Suomen mittaushistorian kylmin lämpötila kesäkuussa.

Sademäärät jäivät vähiin

Kesäkuun sademäärät olivat melkein koko maassa tavanomaista pienemmät. Monin paikoin maan länsi- ja pohjoisosassa jäätiin alle puoleen sademäärän keskiarvoista. Helsinki-Vantaan lentokentällä mitattiin havaintoaseman historian pienin kuukausisademäärä, 5,6 mm. Lähinnä vain Pohjois-Karjalassa satoi paikoin tavanomaista enemmän.

Eniten kuukauden aikana satoi Lieksa Lampelan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 149,1 millimetriä. Vähiten satoi Helsingin Kumpulassa, jossa kesäkuun sademäärä oli 2,6 millimetriä. Suurin yksittäisen vuorokauden sademäärä oli Alajärven Möksyn havaintoasemalla 22. kesäkuuta mitattu 55,7 millimetriä.

Tavanomaista enemmän aurinkoa ja salamoita

Auringonpaistetunteja kertyi suuressa osassa maata tavanomaista enemmän. Etelärannikolla ja saaristossa aurinko paistoi jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon (370–420 tuntia).

Kesäkuun alku jatkoi pitkälti hiljaista ukkoskautta, mutta kuukauden lopulla 28. päivänä Suomessa havaittiin yli 10 000 maasalamaa, 29. päivänä yli 9 000. Maasalamoita havaittiin lopulta kesäkuussa yhteensä noin 43 500 kappaletta. Kesäkuun ilmastollisen vertailukauden keskiarvo maasalamien määrälle on noin 34 500.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kesäkuun säätilastoja

Tutki menneitä säätilastoja Havaintojen lataus -palvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääIlmastoIlmastotilastoKesäkuuKesä