Tiedotearkisto: 2018

Ilmatieteen laitos ja ATLAS Space Operations yhteistyöhön satelliittidatan vastaanotossa

9.11.2018 12:15

Ilmatieteen laitos ja yhdysvaltalainen ATLAS Space Operations ovat solmineet palvelusopimuksen satelliittidatan vastaanottamisesta. Yhteistyön avulla Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus pystyy palvelemaan suomalaisia ja kansainvälisiä kaukokartoitus- ja satelliittidatan käyttäjiä entistä paremmin.

Kuva: Matias Takala

Kuva: Matias Takala

Yhteistyön ensimmäisenä askeleena Sodankylässä sijaitseva Arktinen avaruuskeskus alkaa vastaanottaa kaukokartoitusdataa ATLASin yhteistyökumppanille Yhdysvaltojen kansalliselle merentutkimus- ja ilmatieteen laitokselle (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA). Yhteistyössä välitettävällä satelliittidatalla parannetaan sääennusteiden tarkkuutta etenkin arktisilla alueilla.

"Julkisen ja yksityisen tahon välinen toiminta mahdollistaa tehokkaan ja joustavan yhteistyön", sanoo Arktisen avaruuskeskuksen johtaja Jyri Heilimo.

Satelliittimaa-asemat ovat usein kalliita investointeja. Yhteistyöllä pyritään parantamaan investointien hyötysuhdetta.

"Yhteistyön sopiminen on tärkeä askel ATLASin kyvykkyyden lisäämisessä polaariradoilla kiertävien satelliittien tukemisessa", sanoo Mike Carey, ATLAS Space Operationsin perustaja ja strategiajohtaja.

Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus vastaanottaa satelliittidataa useista kaukokartoitussatelliiteista Sodankylässä olevalla satelliittimaa-asemalla. Sodankylän pohjoinen sijainti antaa asemalle erinomaiset mahdollisuudet toimia naparatoja kiertävien satelliittien maa-asemana. Arktisessa avaruuskeskuksessa toimii myös Kansallinen satelliittidatakeskus, joka arkistoi ja jakelee satelliittidataa suomalaisille käyttäjille ja ulkomaalaisille kumppaneille. Satelliittidatakeskus tarjoaa myös satelliittidatan prosessointipalveluita.

ATLAS Space Operations on yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa tietoliikennepalveluita satelliittimaa-asemille. Sen edistyksellinen maa-asemateknologia ja uudet lähestymistavat antavat mahdollisuuden siirtää suurempia määriä satelliittidataa maahan edullisemmin ja nopeammin kuin ennen.

Lisätietoja:

Arktinen avaruuskeskus, yksikön päällikkö Jyri Heilimo, puh. +358 50 568 0802, jyri.heilimo@fmi.fi

Avaruus- ja kaukokartoituskeskus, toimialajohtaja Jouni Pulliainen, jouni.pulliainen@fmi.fi

Daniel Carey, markkinointijohtaja, ATLAS Space Operations, puh. +1-231-598-6184 ext. 105, dcarey@atlasground.com

Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus: https://ilmatieteenlaitos.fi/arktinen-avaruuskeskus

ATLAS Space Operations: https://www.atlasground.com/

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen (oik.) ja Mike Carey ATLAS Space Operationsin strategiajohtaja allekirjoittavat palvelusopimuksen satelliittimaa-asemapalveluiden toimituksesta.