Tiedotearkisto: 2000

Kesäkuu oli sateinen ja harvinaisen tuulinen

3.7.2000 12:00

Sademittarin lukija työssään.

Kesäkuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan maan etelä- ja keskiosissa 12 - 14 astetta ja Lapissa 6 - 12 astetta. Keskilämpötila jäi aivan maan itäisiä osia sekä Oulun ja Nivalan seutua lukuunottamatta 0 - 1,3 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja alemmaksi kuukauden alkupuolen viileydestä johtuen. Hellepäiviä oli maan etelä- ja keskiosissa 2 - 6 ja pohjoisessa 1 - 3, joka
vastaa kesäkuun keskimääräisarvoja.

Kuukauden alussa sää oli viileää ja epävakaista. Kesäkuun 10. päivän tienoilla Venäjällä vahvistui korkeapaine, joka ulottui lyhytaikaisesti myös Suomeen niin, että maan etelä- ja keskiosissa lämpötila kohosi yli 20 asteen, ja paikoin päästiin hellelukemiin. Tämän jälkeen sää muuttui epävakaiseksi ja viileni.

Juhannusviikolla ilma lämpeni jälleen ja eteläisessä Suomessa saatiin nauttia helteestä. Korkeimmillaan päivälämpötila kohosi esimerkiksi Tampereen seudulla yli 28 asteen, ja vuorokauden keskilämpötilakin ylitti muutamilla paikkakunnilla 21 astetta. Kesäkuun 29. oli kuukauden lämpimin. Hellelukemia mitattiin tuolloin lähes koko maassa. Itä- ja Keski-Suomessa lämpötila kohosi monin paikoin yli 30 asteen, ja kuuminta oli Oulun ja Pudasjärven seuduilla. Lämpötila kohosi siellä 32 asteen tuntumaan. Kesäkuun 28. lämpimintä oli Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Utsjoki-Kevolla, jossa mitattiin 26,7 astetta.

Kesäkuu oli yleisilmeeltään keskimääräistä sateisempi. Sademäärissä oli kuurosateista johtuen suuria paikallisia eroja. Etelä-Suomen sademäärä vaihteli 30 - 100 millimetriin. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla satoi vähiten ja siellä jäätiin keskiarvojen alapuolelle. Keski- ja Pohjois-Suomessa satoi 40 -
130 millimetriä, joka ylittää kesäkuun keskimääräisarvot. Idässä ja Pohjois-Suomessa satoi paikoin lähes kaksi kertaa keskimääräistä enemmän. Kesäkuun suurin vuorokausisademäärä, 70 millimetriä, mitattiin Ilomantsissa.

Kesäkuussa oli myös huomattavan tuulista. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan esimerkiksi Utössä navakoiden tuulien, 8-13 metriä sekunnissa, osuus oli selvästi suurempi kuin kertaakaan aikaisemmin viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Ukkosia esiintyi tavanomaisesti ja maahan iskeneiden salamoiden määräksi laskettiin noin 30 000. Rajuimmat ukkoset esiintyivät kuukauden viimeisellä viikolla maan eteläosissa, jolloin voimakkaat puuskat kaatoivat puita ja salamat vaurioittivat useita rakennuksia. Ukkospilvissä muodostuvista rakeista saatiin
harvinaislaatuista näyttöä 26. päivänä Parikkalassa, jossa yleisötietojen mukaan satoi rakeita, joiden läpimitta oli yli viisi senttimetriä.

Lisätietoja: Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601
(14,90 mk/min+pvm).