Tiedotearkisto: 2000

Aallonkorkeudet tekstiviestinä matkapuhelimeen

28.6.2000 12:00

Ilmatieteen laitoksen Weatherproof GSM-merisää tarjoaa nyt myös aallonkorkeusennusteita tekstiviestinä matkapuhelimeen. Aallonkorkeusennusteet tuotetaan yhteistyössä Merentutkimuslaitoksen kanssa ja ne kattavat koko Itämeren alueen.

Tiedot päivittyvät kolme kertaa vuorokaudessa, joten ennusteet ovat aina tuoreita. Palvelu on suunnattu etenkin veneilijöille, jotka suunnittelevat pitempiä matkoja Itämeren alueella. Esimerkiksi jo Suomenlahtea ylitettäessä välillä Tallinna - Helsinki aallonkorkeusennuste on tarpeellinen tieto ja helpottaa turvallisen matkan suunnittelua. GSM-tekstiviestipalvelu toimii myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Aallonkorkeustietoja saa tekstiviestinä kirjoittamalla "AALTO" sekä merialueen numeron (10 - 27) ja lähettämällä viesti numeroon 16162. Esimerkiksi näppäilemällä "AALTO 11" saa Läntisen Suomenlahden aallokkoennusteen 36 tunniksi eteenpäin. Palvelu toimii Soneran ja Radiolinjan liittymillä.

Aallonkorkeustiedot kerrotaan metreinä. Merkitsevä aallonkorkeus vastaa silmin havaittavaa aallokon keskikorkeutta. Korkein yksittäinen aalto on noin kaksinkertainen merkitsevään aallonkorkeuteen nähden.

Weatherproof-merisääpalvelu kattaa tällä hetkellä koko Itämeren merisääennusteet, havainnot sekä aallonkorkeusennusteet. Palvelu toimii hakusanoilla "MERI", "MERINYT" ja "AALTO" numerossa 16162. Merisää GSM-tekstiviestin hinta on 5,00 mk.

Lisätietoja:

Yhteyspäällikkö Vesa Kurki, Ilmatieteen laitos, puhelin (09) 1929 3132, GSM 050-583 9075, vesa.kurki@fmi.fi
Erikoistutkija Kimmo Kahma, Merentutkimuslaitos, puhelin (09) 6139 4429 kimmo.kahma@fimr.fi