Tiedotearkisto: 2000

Syyskuu jälleen ennätyksellisen aurinkoinen

29.9.2000 12:00

Syyskuu oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan ennätyksellisen aurinkoinen varsinkin maan lounaisosissa. Auringonpaistetta kertyi syyskuun aikana alustavien tietojen mukaan 200 - 240 tuntia. Aurinko paistoi siis lähes yhtä paljon kuin heinäkuussa ja elokuussa. Määrä on huomattava, kun otetaan huomioon jo lyhentynyt päivä.

Syyskuu 1999 oli myös ennätyksellisen aurinkoinen. Silloinkin aurinko paistoi monin paikoin yli 200 tuntia. Myös vuosina 1975, 1976 ja 1996 syyskuut olivat Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huomattavan aurinkoisia.

Syyskuun sademäärä jäi lähes koko maassa vain noin puoleen keskimääräisestä. Monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa satoi vähemmän kuin neljäsosa tavanomaisesta. Sademäärät olivat pieniä, kuukauden sademäärä vaihteli yleisesti 20 - 40 mm. Syyskuun alussa liikkui muutama heikohko sadealue lounaasta Suomeen. Niiden yhteydessä esiintyi salamointia harvakseltaan. Hankoniemellä satoi 3. syyskuuta ukkosen yhteydessä 48 mm ja siten siellä kuukausisadekertymäksi tullee
noin 80 mm. Syyskuun 9. päivänä salamointi oli ajankohtaan nähden vilkasta Päijänteen itäpuolella.

Kuukauden kolme viimeistä viikkoa säätä hallitsi vahva korkeapaine. Koska myös yöt olivat usein selkeitä, yölämpötilat laskivat alle keskimääräisten arvojen. Syyskuussa olikin tavallista enemmän hallaöitä, 12 - 19 kappaletta, mikä oli paikoin kaksinkertainen määrä vertailuarvoon nähden. Kylmimmät yöt olivat jo alkukuussa maan pohjoisosissa ja loppukuussa niitä oli runsaasti myös maan etelä- ja keskiosissa.

Runsaan auringonpaisteen ansiosta päivälämpötila kohosi yleensä tavanomaisiin lukemiin. Selkeitten ja kylmien öitten takia koko kuukauden keskilämpötila jäi kuitenkin maan etelä- ja keskiosassa 0,5 - 1,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa alemmaksi. Sen sijaan Lapin läänissä pilvisemmän sään ansiosta kuukauden keskilämpötila oli 0,5 - 1,5 astetta keskiarvoa korkeampi.

Lisätietoja: Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)