Tiedotearkisto: 2000

Ilmatieteen laitos järjestää tuulienergiakonferenssin Levillä

27.11.2000 12:00

Ilmatieteen laitos järjestää kansainvälisen Boreas V -tuulienergiakonferenssin Levillä 29.11. - 1.12. 2000. Kokoukseen tulee runsaat kuusikymmentä tuulienergian asiantuntijaa, laitevalmistajaa ja käyttäjää yhdestätoista maasta. Konferenssin aiheita ovat muun muassa tuulivoimaloiden toiminnasta jäätävissä oloissa saadut käyttökokemukset, kylmän ilmaston aiheuttamat ongelmat ja teknologiaan liittyvä kehitys.

Uusiutuvan energian osuuden lisääminen on eräs tärkeimmistä käytännön keinoista kasvihuoneilmiön torjunnassa. Kioton sopimuksen ja tuulivoimateknologian kehityksen myötä maailman tuulivoimamarkkinat ovat kasvamassa nopeasti. Tämä on luonut kasvavat markkinat Suomen tuulienergian osaajille ja tuulivoimakomponenttien valmistajille.

Suomi on johtava maa, kun selvitetään kylmän ilmaston vaikutuksia tuulivoiman tuotantoon. Tutkimustiedon pohjalta kylmän ilmaston olosuhteet osataan ottaa paremmin huomioon tuulivoimaloiden ja niiden komponenttien suunnittelussa sekä toiminnan ja energiantuoton arvioinnissa.

Ilmatieteen laitos ja Kemijoki Arctic Technology Oy ovat mukana demonstraatiohankkeessa, jossa EU:n tuella rakennetaan 13 MW voimala (10 x 1.3 MW) Itävallan Alpeille kesällä 2001. Ensimmäiset Kemijoki Arctic Technology Oy:n lapojen jäänestojärjestelmillä varustetut tuulivoimalat ovat toiminnassa Suomessa ja Ruotsissa.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Bengt Tammelin, Ilmatieteen laitos, puhelin 050 5001 258
Leena Laisi, Ilmatieteen laitos, puhelin 050 331 8569