Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2000

Kylmä ja valkea joulu koko maahan

21.12.2000 12:00

Ilmatieteen laitos julistaa joulusään yli koko laajan Suomen maan täältä Luostolta Suomen Lapista sekä kehottaa meitä kutakin ottamaan sään huomioon
joulumatkoillamme ja kaikkinaisessa joulun vietossa niin, että kaikki toimemme voivat sujua turvallisesti ja joulun hengen mukaisesti luontoa kunnioittaen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulusäästä tulee sittenkin koko maassa luminen ja kylmänpuoleinen. Syksy ja alkutalvi oli lämmin ja enimmäkseen lumeton koko maassa. Lapissa alkutalvi on ollut vähäluminen.

Tänä vuonna lokakuu ja marraskuu olivat ennätyslämpimiä, samoin joulukuun alku. Niinpä ei ole ihme, että alkutalven rekikelit ovat olleet harvinaisen huonot. Nyt talvipäivän seisauksena lunta on vain Lapissa ja osassa Itä-Suomea ja täälläkin erikoisen vähän. Pukki täällä Lapissa on jo ollut huolissaan kuinka matka mahtaa onnistua.

Nyt jouluviikolla säätyyppi on muuttunut ja jouluksi näyttää talvi tulevan viimein koko maahan. Lunta on tulossa kuin tilauksesta pukille, niin että pulkka luistaa aattona jo koko maassa.

Perjantain menoliikennettä haittaa koko maassa huono ajokeli. Aluksi lauhtuminen aiheuttaa liukkautta, myöhemmin illalla lumipyry muuttuu sakeaksi. Etelä-Suomessa sade tulee räntänä. Länsi-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti lämpötila kohoaa plussan puolelle, idässä ja pohjoisessa on heikkoa pakkasta.

Lauantaina pakastuu jälleen ja lumisadealue jakaantuu kahteen osaan, niin että eniten lunta tulee Etelä-Suomessa ja Pohjois-Lapissa - niinpä jouluaattoon mennessä maa on koko maassa jouluisen valkoinen.

Jouluaattona Suomen kansa saa nauttia perinteisestä joulusäästä. Etelä-Suomessa ja Pohjois-Lapissa pyryttää edelleen lunta ja pakkasta on muutama aste. Muualla Suomessa tulee vähäisiä lumikuuroja ja pakkanen kiristyy 10?20 asteeseen.

Joulunpyhinä on talvista. Lunta sataa ajoittain ja pääosin on pilvistä. Pakkasta on pohjoisessa noin 15 ja etelässä 5?10 astetta. Taivaan seljetessä pakkanen voi käväistä pohjoisessa jopa 30:ssa ja etelässäkin 15:ssä asteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viime jouluna maa oli valkoinen koko maassa lounaissaaristoa lukuun ottamatta. Silloin oli keskimääräistä lauhempaa ja varsin pilvistä, paikoin satoi vettä tai luntakin. Maan pohjoisosassa lunta oli 30 - 50 senttiä, maan keskiosassa ja eteläosan sisämaassa 20 - 30 senttiä. Jopa etelä- ja lounaisrannikolla joulu oli valkea, sillä maassa oli vajaa 10 senttiä lunta.

Joulun tienoon suurimmat lumen syvyydet ovat vaihdelleet koko maassa 50 - 75 senttiä. Kaikkein lumisin joulu Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla oli Tuusulan Ruotsinkylässä, kun vuonna 1965 siellä mitattiin 85 senttimetrin lumen syvyys.

Keskimääräisenä jouluna pakkasta on maan eteläosassa muutama aste, maan keskiosassa lämpötila on 5 ja 10 sekä Lapin läänissä 10 ja 20 pakkasasteen välillä. Lunta on maan eteläosassa keskimäärin reilu 10 senttiä, maan keskiosassa 20 - 30 senttiä ja Lapissa noin 40 senttiä. Pääkaupunki ja etelärannikko saa pysyvän lumipeitteen yleensä joulupäivänä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Suomessa on ollut kolme tavallista kylmempää pakkasjoulua, vuosina 1995, 1996 ja 1998. Jouluina 1995 ja 1996 pakkanen
oli kireimmillään -30 asteen vaiheilla jopa maan eteläosissa. Muina 1990 luvun jouluina sää oli varsin pilvistä, ajoittain suojaista, vesi- tai lumisateista sekä tuulistakin.

Ilmatieteen laitos toivottaa kaikille rauhallista joulua!

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, palveleva meteorologi,
puhelin 0600 1 0600 (17,90 mk/min + ppm)
Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu,
puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min + ppm)