Tukala helleaalto hätyyttelee ennätyksiä Länsi- ja Keski-Euroopassa

27.6.2019 9:20

Tänään keskiviikkona Keski-Euroopassa lämpötila kohoaa monin paikoin 35 asteeseen, ja esimerkiksi Saksassa lähestytään maan kesäkuun lämpöennätystä, joka on 38,5 astetta.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Torstaiksi Keski-Eurooppaan virtaa kuitenkin viileämpää ilmaa luoteesta ja tukalin helle hellittää hetkeksi. Lauantain aikana helleilmaa alkaa virrata alueelle jälleen lännestä alkaen, ja tämän hetken ennusteen mukaan 35 asteen lämpötilat yleistyvät jälleen sunnuntaiksi ja maanantaiksi.

Korkeimmat lämpötilat tällä viikolla mitataan kuitenkin Espanjassa ja Ranskassa, jossa lämpötila kohoaa paikoin jopa yli 40 asteen. Ranskassa rikotaan lähipäivinä mahdollisesti maan kesäkuun lämpöennätys, mikä on 41,5 astetta vuodelta 2003. Ranskan mittaushistorian korkein lämpötila on puolestaan 44,1 astetta elokuulta 2003. Ranskassa ja Espanjassa kuumuus myös kestää pidempään, mikä lisää helleaallon aiheuttamia terveysvaikutuksia.

Yli 35 asteen lämpötiloja on ennusteissa aina ensi viikon alkuun saakka. Alkuviikko tuo kuumuuteen helpotusta näillä näkymin ainakin Ranskan pohjoisosaan.

Lisätietoja:

Meteoalarm-sivustolta löytyy tiedot Euroopan alueelle ennustetuista vaarallisista säätilanteista.

Euroopan sääkartta

Lisätietoja äärilämpötilojen terveysvaikutuksista