Sähköpurjekeksinnölle laatuinnovaatiopalkinto

17.11.2010 15:35

Vuoden 2010 Laatukeskuksen laatuinnovaatiopalkinnon sarjassa "Potentiaaliset innovaatiot" on voittanut Ilmatieteen laitoksen sähköpurjekeksintö.

Tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen ja sähköpurjeen malli. Kuva: Antonin Halas

Tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen ja sähköpurjeen malli. Kuva: Antonin Halas

Laatupalkinnon ja laatuinnovaatiopalkinnot jakoi Tasavallan presidentti Tarja Halonen torstaina 11. marraskuuta Helsingissä.

Palkinnon otti vastaan sähköpurjeen keksijä, tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen sekä projekti-insinööri Sini Merikallio Ilmatieteen laitoksesta. – Tämä on palkinto laadukkaalle suomalaiselle avaruustieteelle. Pitkäjänteisen perustutkimuksen sivutuotteena on syntynyt keksintö, joka nostaa avaruustoiminnan laadullisesti uudelle tasolle, sanoo tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen Ilmatieteen laitoksesta.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhusen kehittämä sähköinen aurinkotuulipurje saattaa mullistaa avaruudessa liikkumisen Maan lähiympäristön ulkopuolella. Sähköpurje eli sähköinen aurinkotuulipurje on keksintö, jonka avulla avaruudessa voidaan liikkua nopeasti ja kustannustehokkaasti ilman polttoainetta. Keksintö saattaa helpottaa myös avaruudessa tehtävää tutkimusta, sillä toteutuessaan sähköpurje voisi mahdollistaa entistä nopeammat ja halvemmat luotainlennot.
Aurinkotuulipurje käyttää polttoaineen sijasta luonnollisen aurinkotuulen antamaa työntövoimaa. Sähköinen purje toimii siten, että pyörivästä avaruusaluksesta lasketaan ulos pitkiä ja ohuita metallilankoja, jotka varataan sähköisesti aurinkosähköllä toimivan elektronitykin avulla. Aurinkotuuli kohdistaa silloin lankoihin ja alukseen heikon mutta jatkuvan työntövoiman, jonka suuruutta ja suuntaa voidaan tietyissä rajoissa säätää sähköisesti. Lankojen pituudet ovat täysikokoisessa aluksessa kymmeniä kilometrejä. Aurinkotuuli on auringon jatkuvasti lähettämä plasmavirtaus, joka aiheuttaa mm. revontuli-ilmiöt.

Ilmatieteen laitoksella kehitelty sähköinen purje on edennyt nopealla tahdilla keksinnöstä toteutusvaiheeseen ja kaksi testilentoa on jo suunnitteilla. Sähköpurjetekniikkaa tullaan testaamaan virolaisella ESTCube-1 -satelliitilla, joka laukaistaan 2012. Sähköpurjeliekatesti on hyötykuormassa myös suomalaisessa Aalto-1-satelliitissa, jonka arvioitu laukaisu on 2013–2014.

Palkinnon saajat ryhmäkuvassa. Kuva: Laatukeskus


Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen, puh. (09) 1929 4635, pekka.janhunen@fmi.fi
Lue lisää sähköpurjeesta: http://www.electric-sailing.fi
Lisää laatuinnovaatiopalkinnosta ja sen myöntämisestä: http://www.laatukeskus.fi
Laatukeskuksen lehdistötiedote aiheesta: http://www.laatukeskus.fi/content/Lehdistotiedotteet/2010/Suomen_laatupalkinto_2010__LEHDISTOTIEDOTE_.pdf?from=4290983122520221

Kuvia palkintojenjakotilaisuudesta: http://www.laatukeskus.fi/default.asp?docId=51317