Vuoden 2019 alkupäiviksi odotettavissa myrskyä ja puuskaista tuulta

30.12.2018 15:38

Voimakas matalapaine saapuu Suomeen maanantaina uudenvuodenaattona ja väistyy vasta keskiviikon aikana. Merialueilla tuuli voimistuu myrskylukemiin ja maa-alueilla on odotettavissa voimakkaita puuskia.

Kuva: Bengt Wickström

Kuva: Bengt Wickström

Ilmatieteen laitoksen 30. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan Norjanmereltä lähestyvä matalapaine liikkuu Suomen yli kaakkoon vuodenvaihteessa. Uudenvuodenaattona iltapäivällä etelän ja lounaan välinen virtaus voimistuu. Merellä tuuli on kovaa, paikoin tuuli voimistuu myrskylukemiin asti, maa-alueilla puuskat ovat pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta yli 15 m/s. Lisäksi illan aikana lumisadealue saapuu lännestä maan länsiosaan ja liikkuu uudenvuodenyön aikana itään. 

Tiistaina uudenvuodenpäivän aamuna lunta on kertynyt yleisesti noin 5 cm, Perämeren rannikolla mahdollisesti yli 10 cm. Maan etelä- ja länsiosassa sää samalla lauhtuu hetkeksi ja sateet tulevat vetenä tai räntänä. Tuulen sekä lumi- tai räntäsateen yhteisvaikutuksesta ajokeli voi olla erittäin huono.

Uudenvuodenpäivänä tuulet ovat hetkellisesti heikompia, mutta illan ja yön aikana puuskainen pohjoistuuli voimistuu. Tuuli on puuskissa maan pohjois- ja itäosassa 15-20 m/s, maan länsiosassa 20-25 m/s. Merialueilla on myrskyä ja lisäksi aallokko on kovaa. Johtuen tavanomaisesta poikkeavasta suunnasta, tuulivahinkojen syntyminen on mahdollista varsinkin maan länsiosassa. Puihin tarttuva tykkylumi voi osaltaan lisätä puustovaurioiden määrää. Idässä ja pohjoisessa tuulivahinkojen todennäköisyys ei ole yhtä suuri. Pohjoisvirtauksen johdosta sää samalla kylmenee ja lumisadetta tulee maan etelä- ja keskiosassa keskiviikkoaamuun asti. Keskiviikkoiltaan mennessä matalapaine on väistynyt maan kaakkoispuolelle ja lähinnä maan eteläosassa tuuli on vielä puuskittaista.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset
Vuodenvaihteen säätilastot

Lumitilanteen seuranta