Uutinen 26.11.2013

Sisäilman laatu vaihtelee eri vuodenaikoina

Ilmatieteen laitos oli mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin, kuinka asuinrakennuksen sisälähteet ja ulkoilman siirtyminen sisätiloihin vaikuttavat talon sisäilmaan ja sisällä olevien hiukkasten toksikologisiin ominaisuuksiin eri vuodenaikoina.

Tutkimuksessa selvisi, että ulkoilman ja sisäilman hiukkasten toksikologiset ominaisuudet vaihtelevat selkeästi eri vuodenaikoina. Ulkoilmalla on vähäinen vaikutus sisäilman laatuun nykyaikaisessa asuinrakennuksessa, jossa on koneellinen ilmanvaihto ja tuloilman suodatus. Eniten sisäilman laatuun vaikuttavat talon sisällä olevat hiukkaslähteet, kuten ruoan valmistus paistamalla, kynttilöiden ja avotakan poltto sekä ihmisten ja lemmikkieläinten toiminnasta ilmaan nouseva pöly.

Kuopion Savolanniemessä sijaitsevassa nykyaikaisessa asuinrakennuksessa ja sen pihapiirissä kerättiin ilmakehän pienhiukkasista suodatinnäytteitä suurtehokeräimellä kolmessa kokoluokassa vaihdellen karkeista erittäin pieniin ultrahienoihin hiukkasiin. Kestoltaan 2–3 viikon mittaisia näytteenottoja tehtiin neljänä eri vuodenaikana. Näiden aikana talossa asuttiin normaalisti.

”Vastaavaa tutkimusta tässä laajuudessa ei ole aiemmin tehty, joten tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Tutkimuksessa tuotettiin uutta tietoa pienhiukkasten toksikologisista ominaisuuksista nykyaikaisessa asuinympäristössä”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Ari Leskinen.

Hiukkasten siirtymisellä ulkoa sisälle ei juuri vaikutusta

Kerätyillä näytteillä altistettiin laboratoriossa makrofageja eli elimistön mikrobeja ja vierasaineita syöviä soluja. Niistä tutkittiin, mitkä näytteet aiheuttavat soluissa tulehduksen merkkiaineiden erittymisen, solujen toiminnan häiriintymisen, solukuoleman, tai normaaliin kudosten uusiutumiseen kuuluvan solun itsetuhon.

Havaittiin, että eniten tulehdusta ja solukuolleisuutta aiheuttivat ulkoilmasta lämpiminä vuodenaikoina kerätyt karkean kokoluokan hiukkaset. Vastaavaa vuodenaikaisvaihtelua ei havaittu sisäilmasta. Suurin vaikutus ohjelmoituun solukuolemaan oli puolestaan sisäilmasta kerätyillä pienillä hiukkasilla.

Tutkimus tehtiin Ilmatieteen laitoksen, Itä-Suomen yliopiston ja Savonia AMK:n toteuttamassa ja Kuopio Innovation Oy:n koordinoimassa “Asumisen terveellisyys ja turvallisuus” -hankkeessa (TERTU), jota rahoittivat Pohjois-Savon liitto, Kuopion kaupunki ja useat yritykset.

Lisätietoja:

FT Ari Leskinen, puh. 050 522 9148, ari.leskinen@fmi.fiProf. Kari Lehtinen, puh. 040 867 7844, kari.lehtinen@fmi.fi

Viite:

Happo M., Markkanen A., Markkanen P., Jalava P., Kuuspalo K., Leskinen A., Sippula O., Lehtinen K.E.J., Jokiniemi J. & Hirvonen M.-R. 2013. Seasonal variation in the toxicological properties of size-segregated indoor and outdoor air particulate matter, Toxicology in Vitro, 27, 1550-1561, doi: 10.1016/j.tiv.2013.04.001http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583641