Uutinen 4.12.2013

Uusi kirja meren ja ilmakehän välisestä kaasujen ja partikkeleiden vaihdosta

Meren ja ilmakehän väliseen kasvihuonekaasujen ja partikkeleiden vaihtoon vaikuttavat useat eri tekijät. Nykytietämys näistä tekijöistä ja mekanismeista koottiin tammikuussa 2014 julkaistavaan kirjaan.

Meret toimivat tehokkaina hiilidioksidin nieluna, mutta itse vaihtomekanismia ei vielä lopullisesti tunneta. Hiilidioksidin varastoituminen meriin johtaa puolestaan toiseen ongelmaan: merien happamoitumiseen. Viisivuotinen EU COST Action 735 (Tools for Assessing Global Air-Sea Fluxes of Climate and Air Pollution Relevant Gases) -hanke kokosi alan tutkijat eri maista hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen sekä partikkeleiden (ml. aerosolien) vaihtoon vaikuttavien tekijöiden roolien selvittämiseksi. Työn tuloksena syntyi kirja ”Ocean-Atmosphere Interactions of Gases and Particles”.

Kirja kokoaa uusimman tutkimustiedon kaasujen ja partikkelien merkityksestä, vaihdon mekanismeista ja malleista, kokeellisista ja laskennallisista menetelmistä sekä tutkimuksen suuntaviivoista tulevaisuudessa. Kaasujen ja partikkeleiden vaihtoon vaikuttavat useat fysikaaliset, biologiset ja kemialliset prosessit. Viime vuosina kaasujen vaihdon tutkimuksissa on yhä selkeämmin tullut esille meren pinnanalaisen turbulenssin hallitseva rooli vaihtomekanismeissa. Meren pinnanalaisen turbulenssin eli pyörteisyyden aiheuttajia ovat mm. tuulen kehittämien aaltojen murtuminen sekä aallokon ja meren pintavirtauksen aiheuttamat pystysuorat virtaussolut eli Langmuirin virtaus. Muita vaihtoon vaikuttavia tekijöitä ovat sade, meren pintafilmit, murtuvien aaltojen aiheuttamat ilmakuplat meressä ja pärskeet ilmassa, lämpötilaeroista johtuvat pystysuorat virtaukset meressä sekä biologisista ja kemiallisista tekijöistä johtuvat pitoisuuksien muutokset.

Kansainvälinen tutkimusyhteisö SOLAS (Surface Ocean-Lower Atmosphere Study) osallistui työhön koordinoimalla kirjan kirjoittamisen. Ilmatieteen laitoksesta kirjan kirjoittamiseen osallistuivat COST 735- hankkeessa mukana olleet Heidi Pettersson ja Gerrit de Leeuw. Gerrit de Leeuw on myös Suomen SOLAS-edustaja. Kimmo Kahma toimi COST 735 -hankkeen alatyöryhmän varapuheenjohtajana.

Kirjan editoreina olivat Peter Liss ja Martin T. Johnson. Tietoa kirjasta, joka julkaistaan myös Open Access –kirjana, on kustantajan www-sivuilla:

http://www.springer.com/earth+sciences+and+geography/earth+system+sciences/book/978-3-642-25642-4

Lisätietoja:

Kasvihuonekaasut: Heidi Pettersson, puh. 029 5396426, heidi.pettersson@fmi.fiPartikkelit: Gerrit de Leeuw (in English), puh. 029 5395532, gerrit.leeuw@fmi.fi