Uutinen 29.9.2014

Metsänhoidolla voi vaikuttaa kuusen puuntuotannon kannattavuuteen ja metsäbioenergian käytön hiilineutraalisuuteen muuttuvassa ilmastossa

Ilmastonmuutos voi vähentää kuusen puuntuotannon taloudellista kannattavuutta ja metsäbioenergian käytön hiilineutraalisuutta. Metsänhoidollisin toimenpitein voidaan kuitenkin parantaa näitä molempia myös tulevaisuudessa.

Mallilaskelmien mukaan ilmastonmuutoksen edetessä kuusen kasvu ja hiilensidonta vähenevät ja puiden kuolleisuus lisääntyy puiden veden saannin kärsiessä hyvin vettä läpäisevillä mailla. Tulosten mukaan ilmastonmuutos vähentää jonkin verran puuntuotantoa ja sen taloudellista kannattavuutta sekä bioenergian käytön hiilineutraalisuutta verrattuna nykyilmastoon.  Metsänhoidolla voidaan tutkimuksen mukaan kuitenkin parantaa molempia tulevaisuudessakin. 

Metsän 60 - 80 kiertoaika suositeltavin

Tulokset osoittivat, että käytettäessä nykyisten metsänhoitosuositusten mukaisia puuston harvennusmalleja on taloudellisesti kannattavaa käyttää sekä nykyisessä että muuttuvassa ilmastossa 60 – 80 vuoden kiertoaikaa lyhyemmän kiertoajan sijaan. Myös typpilannoitus lisää puuntuotantoa ja tukkipuun saantoa sekä metsänkasvatuksen kannattavuutta. Toisaalta jos puuston määrä pidetään kiertoajan kuluessa hieman harvennusmallien suosituksia suurempana, voidaan samanaikaisesti lisätä puuntuotantoa ja parantaa metsän hiilitasetta sekä alentaa metsäbioenergian tuotannon ja käytön aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. 

Ilmatieteen laitos oli mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin metsäekosysteemimalli- ja elinkaarianalyysilaskelmien avulla, miten metsänhoito vaikuttaa Keski-Suomessa kuusen ainespuun ja energiabiomassan tuotantoon ja sen taloudelliseen kannattavuuteen sekä metsäbioenergian käytön hiilineutraalisuuteen. Hiilineutraalisuuden tarkastelussa huomioitiin ainespuun ja energiabiomassan tuotannon hiilidioksidipäästöjen laskennassa myös metsän hiilitase.

Laskelmissa oletettiin, että keskilämpötila nousee noin 7 astetta talvella ja 3 astetta kesällä vuosisadan loppuun mennessä sademäärän kasvaessa noin 30 % talvella ja 10 % kesällä. Nämä ilmastonmuutosskenaariot Keski-Suomessa sijaitsevalle tarkastelualueelle perustuivat oletukseen kasvihuonekaasujen päästöjen jatkumisena suurina myös tulevaisuudessa sekä laajaan joukkoon ilmastomallisimulaatioita (ns. ACCLIM A2 –skenaario).

Lisätiedot:

Erikoistutkija Kirsti Jylhä, puh. 029 539 4125, kirsti.jylha@fmi.fi

Piritta Pyörälä1,*, Heli Peltola1, Harri Strandman1, Antti Kilpeläinen1, Antti Asikainen2, Kirsti Jylhä3,  Seppo Kellomäki1: Effects of management on economic profitability of forest biomass production and carbon neutrality of bioenergy use in Norway Spruce stands under the changing climate.  BioEnergy Research, 7, 279-294.

(http://DOI 10.1007/s12155-013-9372-x).

1 Itä-Suomen yliopisto, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto2 Metsäntutkimuslaitos, Itä-Suomen alueyksikkö3 Ilmatieteen laitos, Ilmastokeskus