Elokuu 2024 rikkoi lämpöennätyksiä Huippuvuorilla

Elokuun 2024 keskilämpötila, 11,0 astetta, jäi historiaan ennätyksellisen korkeana Longyearbyenissä, Huippuvuorten saariston pääkaupungissa, joka sijaitsee yli tuhat kilometriä napapiirin pohjoispuolella.
Lämpötila oli 2,6 °C korkeampi kuin vain vuotta aiemmin tehty elokuun keskilämpötilan ennätys ja 1,0 °C korkeampi kuin aiempi heinäkuun ennätys. Heinäkuu on perinteisesti ollut lämpimin kuukausi Huippuvuorilla. Elokuusta 2024 tuli näin ollen vuodesta 1899 alkavan mittaushistorian lämpimin kalenterikuukausi. Kesä 2024 (kesä-elokuu) oli myös kaikkien aikojen lämpimin, ja marginaalit, joilla sekä kesän että elokuun keskilämpötilat rikkoutuivat, olivat itsessään ennätyksellisiä.
Uudessa tutkimuksessa selvitettiin ennätysten poikkeuksellisuutta. Ilmastonmuutoksen vaikutus otettiin huomioon poistamalla pitkäaikainen lämpenemistrendi Longyearbyenin elokuun ja kesän lämpötilahavainnoista. Tulosten mukaan kesän 2024 lämpötila mahtui vielä havaintojen odotettuun vaihteluväliin, vaikka se ylittikin aiemmat ennätykset selvästi. Elokuun lämpötila sen sijaan jäi kauas historiassa havaitun vaihtelun ulkopuolelle, vaikka ilmastonmuutoksen vaikutus oli otettu huomioon. Tutkimus julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä.
Äärilämpötilat johtuivat etelätuulista ja lämpimästä merialueesta
Huippuvuoret on yksi maapallon nopeimmin lämpenevistä paikoista. Voimakkain lämpötilan nousu alueella on kuitenkin tähän mennessä tapahtunut talvella eikä kesällä, mikä tekee nyt havaituista äärilämpötiloista mielenkiintoisia.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että äärimmäiset korkeat kesälämpötilat johtuivat pitkäkestoisista etelätuulista sekä erittäin korkeista meren pintalämpötiloista Barentsinmeren alueella. Yhdessä nämä tekijät mahdollistivat lämpimän ilman tehokkaan kulkeutumisen Huippuvuorille.
Kesän lämpötilat vaikuttavat voimakkaasti arktiseen ympäristöön
Kesälämpötiloilla on suuri merkitys arktisessa ympäristössä, sillä ne vaikuttavat voimakkaasti alueen ekologiaan. Äärimmäisen korkeat kesälämpötilat ovat myös yksi jäätiköiden ja ikiroudan sulamisen tärkeimmistä tekijöistä.
Tutkimus tehtiin yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen Polaarialueiden meteorologia ja klimatologia -tutkimusryhmän sekä Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos -tutkimusryhmän kanssa.
Lisätietoja
Tutkija Daan van den Broek, Ilmatieteen laitos, daan.van.den.broek@fmi.fi
Tieteellinen artikkeli on saatavilla Geophysical Research Letters -lehdessä.
Viite: van den Broek, D., Urbancic, G. H., Rantanen, M., & Vihma, T. (2025). Huippuvuorten ennätyksellinen arktinen kesä 2024: Anomalies Beyond Climatological Warming Trends. Geophysical Research Letters, 52(8), https://doi.org/10.1029/2025GL115015.