Uutinen 29.8.2024

Kilometriskaalan ilmastomallinnuksesta entistä parempaa tietoa ilmastonmuutoksesta

Sään ääri-ilmiöiden ennustaminen on tärkeää, jotta yhteiskunta voi varautua niiden aiheuttamiin riskeihin ja lieventää niiden vaikutuksia.
Kuva: AdobeStock

Ilmastonmuutoksen edetessä ja sen aiheuttamien ääri-ilmiöiden yleistyessä sekä voimistuessa yhteiskunta tarvitsee yhä tarkempaa ja luotettavampaa tietoa sopeutumis- ja varautumistoimien tueksi.  

Supertietokoneilla käytettävät ilmastomallit ovat keskeisiä työkaluja ilmastotutkimuksessa ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien seurausten ennakoimisessa. Maailmanlaajuinen kilometriskaalan ilmastonmallinnus on tämän hetken edistyksellisin tutkimusmenetelmä tuottamaan korkealuokkaista ilmastotietoa ja ennustamaan erityisesti ääri-ilmiöissä tapahtuvia muutoksia. Tässä lähestymistavassa yksittäisen ilmastomallin mallintaman hilapisteen koko on kilometrien luokkaa.  

Menetelmä huomioi alueelliset erityispiirteet 

Uusi lähestymistapa mahdollistaa alueellisten erityispiirteiden, kuten korkeuserojen ja rannikkoalueiden tarkemman huomioimisen. Lisäksi ilmakehän prosessit voidaan laskea sen avulla tarkasti. Tämä parantaa ennusteiden tarkkuutta esimerkiksi myrskyjen, rankkasateiden, kaupunkien lämpötilojen ja muiden paikallisten ääri-ilmiöiden osalta.  

Yleisesti käytössä olevat perinteiset, jopa sadan kilometrin hilarakenteen omaavat ilmastomallit riittävät usein tuottamaan luotettavia arvioita ilmastonmuutoksen taustatekijöistä, esimerkiksi ihmiskunnan päästöjen kehittymisen vaikutuksesta ilmaston lämpötilaan. Niillä on kuitenkin rajallinen kyky ottaa huomioon alueellisia erityispiirteitä sekä ennustaa erityisesti sään ääri-ilmiöissä tapahtuvia muutoksia tarkasti.  

Kilometriskaalan ilmastomallinnuksella tuotetut aiempaa tarkemmat ennusteet tukevat tehokkaampien riskienhallinta- ja sopeutumisstrategioiden kehittämistä. Tämä auttaa vähentämään ilmastonmuutoksen aiheuttamia taloudellisia ja inhimillisiä menetyksiä. 

Ilmatieteen laitos kehittää aktiivisesti kilometriskaalan mallinnusta yhteiskunnan turvaksi  

Kilometriskaala on keskeisessä roolissa useissa eurooppalaisissa hankkeissa, joissa kehitetään kilometriskaalan mallinnuksessa käytettäviä ilmastomalleja sekä tehdään työkaluja niiden tuottaman tiedon hyödyntämiseksi yhteiskunnan toiminnassa.  

Tutkimushankkeissa kehitettävät menetelmät tulevat suoraan käyttöön muun muassa Eurooppalaisen Destination Earth -ohjelman ilmastonmuutoksen sopeutumisen digitaalisessa kaksosessa, jonka kehityksessä Ilmatieteen laitos on vahvasti mukana.  

Suurta tietokonetehoa vaativan kilometriskaalan maailmanlaajuisen ilmastomallinnuksen lisäksi Ilmatieteen laitoksella tehdään alueellista ilmastomallinnusta, jossa laskennallista kuormitusta vähennetään rajaamalla simuloitavaa aluetta. Ilmatieteen laitos käyttää tätä menetelmää muun muassa simuloimaan, millaisia Suomen lähialueiden viime kesän helteet ja rankkasateet olisivat olleet tulevaisuuden lämmenneessä ilmastossa tai ilmastossa, johon ihmispäästöt eivät olisi vaikuttaneet.

Rankkasadepäivien lukumäärä vuodessa.

Lisätietoja: 

tutkimusprofessori Anton Laakso, Ilmatieteen laitos, anton.laakso@fmi.fi, p. 050 360 7186 

TiedeuutinenIlmastonmuutosTutkimusIlmastomallinnus