Uutinen 21.12.2020

MIXS ja SIXS -mittalaitteiden matka kohti Merkuriusta jatkuu

Suomalaista teknologiaa sisältävät mittalaitteet MIXS ja SIXS laukaistiin BepiColombo-aluksen kyydissä kohti Merkuriusta vuonna 2018. BepiColombo saapuu kohteeseensa vuonna 2025, mutta ensimmäiset tieteelliset mittaukset matkan varrelta on jo tehty. Mittaukset osoittavat, että instrumentit toimivat kuten pitääkin.
Kuva: Adobe Stock.

MIXS – Mercury Imaging X-ray Spectrometer – koostuu kahdesta röntgenkamerasta eri tarkkuuksilla. Sen pääasiallinen tarkoitus on mitata Merkuriuksen alkuainejakaumaa tutkimalla sen pinnalta tulevaa fluoresenssiröntgensäteilyä, joka syntyy kun Auringosta tulevat röntgensäteily ja varautuneet hiukkaset vuorovaikuttavat pinnan kanssa. Lisäksi MIXS tutkii planeetan pinnan ja eksosfäärin dynaamista vuorovaikutusta avaruusympäristön kanssa.

SIXS – Solar Intensity X-ray and Particle Spectrometer - koostuu myös kahdesta instrumentista: röntgenspektrometri SIXS-X mittaa auringosta tulevaa röntgensäteilyä ja hiukkasilmaisin SIXS-P suurienergiaisia protoneja ja elektroneja. SIXSin ja muiden BepiColombon mittalaitteiden tekemiin mittauksiin perustuvan itsenäisen tutkimuksen lisäksi SIXSin tekemät auringon röntgensäteilyn mittaukset ovat välttämättömiä, että MIXSin mittaustuloksia voidaan tulkita.

SIXS on BepiColombon laukaisun jälkeen mitannut mm. avaruuden taustaröntgensäteilyä sekä auringosta tulevaa röntgensäteilyä, joka mittausaikaan kesäkuussa 2019 oli hyvin heikkoa. Näillä mittauksilla todennettiin, että SIXS-X kykenee erottamaan erittäin heikkoakin röntgensäteilyä jopa 1.2 AU:n päässä auringosta. Tämä puolestaan tarkoittaa, että tutkimuksia voidaan tehdä Merkuriuksen radalla silloinkin, kun auringon aktiivisuus on matalimmillaan. SIXS-P:n mittaukset ovat myös osoittaneet, että laitteen herkkyys ja erotuskyky ovat erittäin hyviä. SIXSin tieteelliset mittaukset jatkuvat koko matkan ajan. MIXS taas ei näe matkan aikana ulos aluksesta, joten se ei voi tehdä tieteellisiä mittauksia ennen Merkuriuksen radalle pääsemistä. Sen tekninen toimivuus on kuitenkin tarkistettu.

MIXSin on suunnitellut ja toimittanut BepiColomboon Leicesterin yliopisto. SIXS taas on suomalaista teknologiaa ja myös SIXS- ja MIXS-laitteiden yhteinen ohjausyksikkö ja ohjelmisto on valmistettu Suomessa. SIXSin on BepiColomboon toimittanut Helsingin yliopisto, alihankkijoinaan Aboa Space Research Oy, Oxford Instrument Technologies Oy, Talvioja Consulting, Patria (nyk. RUAG Space Finland) ja Space Systems Finland (nyk. Huld). Ilmatieteen laitoksen osuus on SIXS-projektin teknisen työn johtaminen sekä laadunvalvonta.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Maria Genzer, puh. 029 539 4724, maria.genzer@fmi.fi

Huovelin, J., Vainio, R., Kilpua, E. et al. Solar Intensity X-Ray and Particle Spectrometer SIXS: Instrument Design and First Results. Space Sci Rev 216, 94 (2020). https://doi.org/10.1007/s11214-020-00717-3

Bunce, E.J., Martindale, A., Lindsay, S. et al. The BepiColombo Mercury Imaging X-Ray Spectrometer: Science Goals, Instrument Performance and Operations. Space Sci Rev 216, 126 (2020). https://doi.org/10.1007/s11214-020-00750-2

TiedeuutinenBepiColomboMittausinstrumenttiRöntgensäteilyAvaruus