Uutinen 17.12.2024

Ennakkovaroituksia haavoittuvimmassa asemassa oleville – Ilmatieteen laitos mukana kehittämässä sääpalveluita Itä-Afrikassa

Ennakkovaroitusten tiedonkulkua kylissä kehitetään ja testataan yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin sekä Kenian, Ruandan ja Tansanian Punaisten Ristien kanssa kevään 2025 sadekaudella.
Kuva: Pixabay.

Ilmatieteen laitos ja Suomen Punainen Risti auttavat itäisen Afrikan maiden sääpalveluita ja kansallisia punaisia ristejä kehittämään sääennakkovaroituksia ja varoituksista viestimistä kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa oleville kansalaisille. Sääennakkovaroituksia kehitetään yhdessä kyläyhteisöjen kanssa Kenian Turkanassa, Ruandan Rubawussa ja Tansanian Kilosassa. Paremmin saavutettavia varoituksia testataan seuraavan sadekauden aikana maalis-toukokuussa 2025.

Punaisen Ristin organisaatiot ovat tunnistaneet haasteita ja mahdollisuuksia ennakkovaroitusten ja viestinnän kehittämiseksi toteuttamalla paikallistason tutkimuksia hankkeiden kohdemaissa. Samaan aikaan Ruandan ilmatieteen laitoksen sää- ja ennakkopalveluita on modernisoitu, ja heitä on tuettu sää- ja ennakkovaroitustuotteiden entistä parempaan räätälöintiin ja automaattiseen tuottamiseen eri viestintäkanaviin.

Suomen Ilmatieteen laitos on tukenut Kenian, Ruandan ja Tansanian sisarlaitoksia sää-, ennakkovaroitus- ja ilmastopalveluiden kehittämisessä FINKERAT-hankkeen tuella vuodesta 2022.

Saavutettavampi sääennakkovaroitus pelastaa ihmishenkiä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa ilmastonmuutos voimistaa sään ääri-ilmiöitä, ennakkovaroitusjärjestelmien ja varhaisen toiminnan merkitys korostuu entisestään ihmisten ja elinympäristöjen suojelemisessa. Tämä vaatii entistä tarkempia sääennusteita, saavutettavampia sää- ja ennakkovaroitustuotteita sekä tehokkaampaa tiedonkulkua ilmatieteen laitosten, katastrofinhallintaviranomaisten ja paikallisyhteisöjen välillä, jotta varhainen reagointi olisi mahdollista.

"Ennakkovaroitusjärjestelmien on tuotettava saavutettavampia, selkeämpiä ja alueellisesti tarkempia säävaroituksia, jotka tarjoavat riskialttiille väestölle riittävästi aikaa toimia", korostaa projektipäällikkö Anne Hirsikko Ilmatieteen laitokselta.

Inklusiivinen lähestymistapa on olennainen, jotta sääennusteet ja varoitukset ovat kaikkien saatavilla ja jotta epätasa-arvoa ennusteiden vastaanottamisessa, ymmärtämisessä ja niihin reagoimisessa voidaan vähentää.

FINKERAT-maiden sää- ja ennakkovaroitusten kehitystyötä on edistetty yhteiskehittämisen menetelmillä, jotta kohdeyleisön tarpeet ja toiveet tulevat huomioiduiksi ja jotta niihin voidaan vastata entistä tehokkaammin. Lisäksi sääpalveluiden tarjoajille on laadittu ohjeistus, joka auttaa tekemään varoituksista saavutettavampia ja käytännöllisempiä erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille. Ohjeistus tukee myös organisaatioiden ja yhteisöjen välistä yhteistyötä.

"Tulevina vuosina tavoitteena on laajentaa näitä oppeja ja toimintamalleja entistä useampiin yhteisöihin, jotta kukaan ei jää ennakkovaroitusten ulkopuolelle", Anne Hirsikko sanoo.

Sidosryhmätapaaminen Kigalissa 27.11.2024. Kuva: Suomen Punainen Risti.
Dar Es Salaam 28.8.2024. Kuva: Suomen Punainen Risti.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anne Hirsikko, Ilmatieteen laitos, p. 050 468 6753, anne.hirsikko@fmi.fi

Itä-Afrikan aluepäällikkö Sanna Salmela-Eckstein, Suomen Punainen Risti, sanna.salmela@finrc.fi

Ilmatieteen laitoksen kansainväliset projektit