Uutinen 3.11.2022

Uusi energiasääennuste kuvaa säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen

Onko tiedossa hyvää vai huonoa energiasäätä? Ilmatieteen laitos julkaisee Twitterissä kaksi kertaa viikossa energiasääennusteen eli katsauksen tulevien päivien säähän energiankäytön ja -tuotannon näkökulmasta.
Energiasää määritellään asteikolla hyvä - tavanomainen - huono. Energiasää on hyvä silloin kun on tuulista ja lämmintä.

Tänään torstaina 3. marraskuuta Twitterissä julkaistun ensimmäisen energiasääennusteen mukaan tulevien päivien energiasää on tavanomainen: sää on leutoa mutta ei erityisen tuulista. Energiasään ennustetaan muuttuvan hyväksi viikonlopun jälkeen, kun sää lämpenee jonkin verran.

Hyvä energiasää vallitsee leudossa ja tuulisessa tilanteessa, huono kovalla pakkasella ja tyynellä säällä. Tarkemmin ennusteen synnystä ja taustatekijöistä kerrotaan verkkopalvelumme Sää ja energia -osiossa.

Energiasääennustetta julkaistaan Twitterissä @meteorologit-tilillä maanantaisin ja torstaisin. Twiitit tulevat näkyviin myös ilmatieteenlaitos.fi-verkkopalvelumme etusivulle.

Sää vaikuttaa energian kulutukseen ja tuotantoon

Energiasäällä kuvataan säätilan vaikutusta energian kulutukseen ja tuotantoon. Energian eli esimerkiksi sähkön kulutukseen vaikuttaa eniten ulkoilman lämpötila. Talvella lämpötila vaikuttaa lämmitystarpeeseen: mitä kylmempää ulkoilma on, sitä enemmän lämmitykseen kuluu energiaa. Kesällä puolestaan sisätilojen jäähdytys lisää energiankulutusta.

Säällä on suuri vaikutus myös siihen, miten paljon energiaa tuotetaan. Suomessa merkittävin sääriippuvainen energiantuotantomuoto on tuulivoima. Mitä kovempaa tuulee, sitä enemmän energiaa saadaan tuotettua. Suomessa tuulivoimaloita on erityisesti Pohjanmaalla ja länsirannikolla, joten näiden alueiden tuulilla on suurin vaikutus tuulivoiman tuotantoon. Sää vaikuttaa lisäksi vesivoiman ja aurinkoenergian tuotantoon.

Lisätietoja:

Kysymyksiä ja vastauksia säästä ja energiasta

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä

Astetta alemmas -kampanja

SääEnergiaEnergiasääEnergiasääennusteTwitter