Ilmatieteen laitoksen laitteet valmiina lähtöön kohti Jupiterin jäisiä kuita
JUICE-luotaimen tekemien mittausten odotetaan tuovan tietoa Jupiterin ja aurinkokunnan kehityksestä sekä elämän edellytyksistä. Luotaimen tutkimuskohteena kohteena on Jupiterin lisäksi sen neljä niin kutsuttua Galilein kuuta: Io, Ganymede, Callisto sekä erityisesti jäinen kuu Europa sekä sen pinnan alla oleva meri. Ilmatieteen laitos on mukana kuita ympäröiviä kaasuhiukkasia tutkivassa PEP-mittalaitteessa, jonka päävastuu on ruotsalaisella IRF:illä (Institutet för Rymdfysik, Kiruna).
PEP – Particle Environment Package – tutkii kuiden ympärillä olevia niin sähköisesti varattuja kuin sähköisesti neutraaleja hiukkasia. Mittaukset antavat tietoa kuiden pinnan ja sisäosien koostumuksesta. Lisäksi mittauksen lisäävät tietoamme siitä, miten Jupiterin hiukkaset ovat muovanneet kuiden pintaa vuosimiljoonien saatossa.
Ilmatieteen laitos on toimittanut yhteistyössä Aalto yliopiston kanssa PEP-mittalaitteen keskustietokoneen (DPU) sekä sen peruskäyttöohjelmiston. Yksi tämän tietokoneen erityispiirteistä on avaruuskelpoisen, säteilynkestävän FPGA-mikropiirin sisälle toteutettu prosessori. Jupiterin ympäristön ankaran säteilyn siedon lisäksi ratkaisu mahdollisti myös PEP-laitteen vaatimia erityistoimintoja vähemmällä komponenttien määrällä ja virrankulutuksella.
DPU:n lentomalli toimitettiin jo viime vuonna ja nyt on saatu valmiiksi myös laitteen varamalli. Työ on jatkoa kolmelle aikaisemmalle samantyyppiselle mittalaitteelle, joiden rakentamiseen Ilmatieteen laitos on osallistunut toimittamalla keskustietokoneen. ASPERA-mittalaite mittasi Marsia vuonna 1989. Tällä hetkellä ASPERA-3-mittalaite on Mars Express-luotaimessa ja tutkii Marsin kaasukehää. ASPERA-4-mittalaite Venus Express -luotaimessa puolestaan tutki Venuksen kaasukehää.
Lisätietoja:
Ryhmäpäällikkö Maria Genzer, maria.genzer@fmi.fi, puh. 050 380 3098
Lisätietoja JUICE-luotaimesta ja hankkeesta: https://sci.esa.int/web/juice