Uutinen 14.4.2025

Suomessa kesäsateet harvenevat, mutta muuttuvat rankemmiksi

Tarkan erotuskyvyn ilmastomallin mukaan lyhytkestoisten kesäsateiden lukumäärä vähenee tulevaisuudessa, mutta samalla rankkasateet näyttäisivät yleistyvän. Mitä voimakkaampia sateita tarkasteltiin, sitä suurempi muutos niiden esiintymisessä oli.
Kuva: Adobe Stock

Uudessa tutkimuksessa hyödynnettiin tarkan erotuskyvyn HARMONIE-Climate (HCLIM) -ilmastomalliaineistoa, jonka paikallinen erotuskyky on 3 kilometriä.

Mallin perusteella tulevaisuuden ilmastossa rankat lyhytkestoiset sateet yleistyvät, kun taas heikommat sateet harvinaistuvat Suomessa. Kokonaisuudessaan sateisten tuntien lukumäärä pienenisi kesäkaudella. Vuosisadan puoliväliin mennessä rankkasateiden lukumäärä voi pahimmillaan kaksinkertaistua, ja vuosisadan loppuun mennessä niiden esiintyvyys voi kasvaa puolitoistakertaiseksi – tai jopa kolminkertaiseksi.

Mitä rankempia sateita tarkasteltiin, sitä enemmän niiden esiintyvyys näytti kasvavan. Esimerkiksi erittäin voimakkaat sateet voivat yleistyä puolitoistakertaisiksi – tai jopa kolminkertaisiksi – vuosisadan keskivaiheilla. Vuosisadan loppuun mennessä määrä voi kaksinkertaistua tai äärimmäisessä ilmastoskenaariossa jopa kuusinkertaistua. Erittäin voimakkaaksi tässä tutkimuksessa määritellään sade, jossa vettä tulee 20 millimetriä tunnissa tai enemmän. Tällaiset sateet voivat johtaa äkkitulvien syntymiseen. Vaikka kaikkein voimakkaimmat rankkasateet lisääntyisivät selvästi, ne olisivat jatkossakin melko harvinaisia Suomen ilmastossa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa tarkan erotuskyvyn ilmastomallin on näytetty simuloivan kesän lyhytkestoisia kuurosateita paremmin kuin karkeampien ilmastomallien. Myös tässä tutkimuksessa tehdyt vertailut erilaisiin havaintoaineistoihin tukevat HCLIM-ilmastomallin käyttämistä lyhytkestoisten sateiden tarkasteluun. On kuitenkin syytä huomata, että tutkimus perustuu vain yhteen malliin, joten ilmastonmuutosarvioissa on väistämättä epävarmuuksia.

Tutkimuksen tulokset auttavat sopeutumaan ilmastonmuutokseen 

Aikaisempien tutkimusten mukaan Pohjoismaiden ja Baltian alueen rankat sateet ovat jo pääosin voimistuneet sadan viime vuoden aikana, ja tämän kehityssuunnan arvioidaan jatkuvan ilmastonmuutoksen takia. Tämän tutkimuksen tulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, miten rankkasateiden esiintyvyys ja voimakkuus voivat muuttua, kun ilmasto lämpenee. Tämä tieto on keskeistä päätöksenteon ja suunnittelun tukena monilla yhteiskunnan aloilla, ja se antaa pohjaa parempaan varautumiseen ja riskien arvioimiseen.

Tutkimuksessa käytetty ilmastomalliaineisto on tuotettu pohjoismaisessa yhteistyöprojektissa. Tutkimus on saanut rahoitusta Suomen Akatemian rahoittamista FINSCAPES- ja CLAIMS-hankkeista sekä EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman rahoittamasta PIISA-hankkeesta.

Lisätietoja

Väitöskirjatutkija Laura Utriainen, Ilmatieteen laitos, laura.utriainen@fmi.fi

Ryhmäpäällikkö Joonas Merikanto, Ilmatieteen laitos, joonas.merikanto@helsinki.fi

Tieteellinen artikkeli on saatavilla Boreal Environmental Research -lehdessä.

Viite: Utriainen L., Virman M., Laakso A., Ritvanen J., Jylhä K. & Merikanto J. 2025: Less frequent but more intense summertime precipitation in Finland: results from a convection-permitting climate model. Boreal Env. Res. 30: 93–109, https://doi.org/10.60910/ber2025.xv04-3n48.

TutkimusIlmastoSää