Uutinen 28.8.2024

Ilmatieteen laitos seuraa Itämeren fysikaalista tilaa monin eri menetelmin – tule tutustumaan tutkimukseen Itämeripäivänä!

Itämeripäivän tavoitteena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.
Kuva: Antti Kangas.

Torstaina 29. elokuuta vietetään John Nurmisen säätiön lanseeraamaa Itämeripäivää, jossa myös Ilmatieteen laitos on mukana. Ilmatieteen laitoksen tutkijat tutustuttavat vierailijoita merentutkimusalus Arandalla fysikaalisen merentutkimuksen saloihin ja uusimpiin autonomisiin merirobotteihin, eli Argo-poijuihin ja liitimiin.

Arandan ulkopuolella tapahtuman telttakylässä esitellään Suomen ympäristökeskuksen koostamaa Suomen meriympäriston tila 2024 -raporttia, johon Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat koostaneet ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsittelevän osion.

"Raportin 30-vuotisiin aikasarjoihin perustuvat tulokset osoittavat, että meriveden pinnan suolaisuus on vähentynyt, meren kerrostuneisuus lisääntynyt ja veden pintakerros lämmennyt erityisesti talvella kaikilla Suomea ympäröivillä merialueilla. Samaan aikaan jääpeitteen suurin laajuus on supistunut ja jäätalvien pituus lyhentynyt", kertoo tutkimusprofessori Aleksi Nummelin Ilmatieteen laitokselta.

Raportinkin pohjana oleva Ilmatieteen laitoksen tekemä seuranta tuottaa ajantasaista tietoa Itämeren fysikaalisen tilan kehityksestä niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä ja tukee toimia meren tilan parantamiseksi.

Ilmatieteen laitoksen palvelut parantavat meriturvallisuutta

Itämeri on merkittävä kulkuväylä sekä kauppamerenkulussa että vapaa-ajan veneilyssä, ja merionnettomuudet ovat suuri uhka meriluonnolle.

"Tuotamme sää- ja meriolosuhdetietoa sekä -ennusteita turvallisen merenkulun ja pienveneilyn tarpeisiin niin Itämeripäivänä kuin vuoden muinakin päivinä. Autamme arvioimaan, onko aallokko niin kovaa, ettei veneily ole turvallista, tai paljonko laivassa voi olla lastia ennustetulla vedenkorkeudella", selittää Ilmatieteen laitoksen meripalvelujen ryhmäpäällikkö Patrick Eriksson.

Talvella jäätilanteen seuranta auttaa tekemään päätöksiä jäänmurtajien tarpeesta ja alusten avustusrajoituksista, jotta turvallinen meriliikenne toimii myös talvella.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat tavattavissa merentutkimusalus Arandalla (Pakkahuoneen laituri, Eteläranta, Helsinki) Itämeripäivänä 29.8. klo 12‒19. Pakkahuoneen laiturin telttakylässä esitellään myös Suomen ympäristökeskuksen koostamaa Suomen meriympäriston tila 2024 -raporttia.

Itämeripäivänä Helsingissä Arandalla ja Oodissa merentutkimusta ja kartoitustietoa (Suomen ympäristökeskuksen tiedote)

Itämeripäivä

Meriympäristön tila: tutkimusprofessori Aleksi Nummelin, Ilmatieteen laitos, puh. 045 154 3774, aleksi.nummelin@fmi.fi

Operatiivinen toiminta: ryhmäpäällikkö Patrick Eriksson, Ilmatieteen laitos, puh. 050 535 0712, patrick.eriksson@fmi.fi

ItämeriItämeripäiväMerentutkimusMeripalvelu