Uutinen 13.12.2024

Varoitukset liukkaudesta ehkäisevät tapaturmia vain, jos ne vaikuttavat toimintaan

Tutkimuksessa arvioitiin, kuinka tehokkaasti liukasta jalankulkusäätä koskeva varoitus auttaa ehkäisemään liukastumistapaturmia. Analyysi osoittaa, että varoitusten tehoon vaikuttaa, miten ne muuttavat ihmisten käyttäytymistä ja parantavat talvikunnossapidon toimia.
Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Ilmatieteen laitos on antanut talvisin varoituksia erittäin liukkaista jalankulkuväylistä vuodesta 2004 alkaen. Palvelu sai alkunsa sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta, ja sen tavoitteena on vähentää liukastumistapaturmien määrää. Jalankulkijoille sattuu vuosittain noin 50 000 liukastumistapaturmaa, jotka vaativat hoitoa. Määrä on kymmenkertainen tieliikenteen henkilövahinko-onnettomuuksiin verrattuna.

Kaikkia jalankulkijoiden liukastumistapaturmia ei raportoida kattavasti. Sen vuoksi tutkimuksessa hyödynnettiin Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoja työmatkoilla tapahtuneista liukastumistapaturmista ja niiden kustannuksista vuosilta 2005–2022 sekä tietoja annetuista liukkausvaroituksista maakunnittain. Liukastumistapaturmien määrässä ei löydetty tällä ajanjaksolla odotusten mukaista vähenemistä, mutta ei myöskään kasvua. Tarkastelujakso oli kuitenkin suhteellisen lyhyt, ja talvet vaihtelevat sääoloiltaan.

Säävaroitusten vaikuttavuus perustuu sekä oikea-aikaisuuteen että siihen, miten niiden pohjalta toimitaan. Tammikuussa 2023 sattunut liukastumistapaturma toimi tutkimuksessa esimerkkinä siitä, miten yksilön käyttäytyminen ja talvikunnossapidon taso vaikuttivat tapaturman syntyyn, vaikka liukkaudesta oli varoitettu. Tällaisia tekijöitä olivat muun muassa kiire ja väsymys, joiden seurauksena kenkien liukuesteet eivät olleet mukana, eikä kävelyreitin valinta ollut paras mahdollinen. Valitulla reitillä oli vettä jäisen pinnan päällä eli erittäin liukas keli. Reitin hiekoitus oli harvaa, eikä siten luonut riittävää pitoa kengän ja liukkaan pinnan välille. Esimerkki osoittaa, että liukastumistapaturmien ehkäisemiseksi yksilö- ja yhteisötason toimia pitää edelleen parantaa.

Lisätietoja:

tutkija Reija Ruuhela, Ilmatieteen laitos, p 029 539 2614, reija.ruuhela@fmi.fi

Jalankulun kelimalli, tutkimus ja kehitys: tutkija Marjo Hippi, Ilmatieteen laitos, marjo.hippi@fmi.fi

Jalankulkusäävaroitukset ja -palvelut: ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, sari.hartonen@fmi.fi

Tieteellinen artikkeli on saatavilla Scandinavian Journal of Public Health -tiedelehdessä.

Viite: Ruuhela R, Hippi M, Hartonen S. Pedestrian wintertime slip and fall injuries—effectiveness of weather warning service in prevention. Scandinavian Journal of Public Health. 2024;0(0). https://doi.org/10.1177/14034948241253673

Lisätietoa aiheesta:

TutkimusSääTurvallisuus