Hiilitalli tuottaa ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin
Hiilitalli on ainutlaatuinen oppimisympäristö, jossa Metropolian opiskelijat voivat kehittyä ympäristöosaajiksi, verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa ja hankkia työelämäkokemusta. Kouluttamisen lisäksi Hiilitalin tavoitteena on tiivistää eri toimijoiden yhteistyötä, lisätä ympäristöosaamista sekä konkreettisesti edistää ilmastonmuutoksen hillintään ja kestävään kehitykseen liittyviä toimia, esimerkiksi kehittää hiilensidonnan teknologioita, yritysprojektien avulla.
Hiilitalli jalkauttaa omista projekteistaan syntyvää sekä yhteistyökumppaneiden, kuten tutkimuslaitosten, olemassa olevaa tutkimustietoa Uudenmaan pienten ja keskisuurten yritysten käyttöön.
Ilmatieteen laitos ja VTT ovat tutkimuslaitoskumppaneina Carbon Busters -hankkeessa, joka käynnistää Hiilitallin toiminnan.
Ilmatieteen laitos toimii hankkeessa asiantuntijana ilmastonmuutoksen hillitsemis- ja sopeutumistoimien sekä ilmastonmallinnuksen ja mikroklimatologisten mittauksien teemoissa. Yhdessä Metropolian kanssa Ilmatieteen laitos käynnisti syksyllä 2023 uuden luentosarjakokonaisuuden, Studia Hiilitallin. Luentosarjaa pilotoitiin syksyllä. Luentojen teemoina olivat muun muassa ilmastonmuutoksen hillintä ja ilmaston tulevaisuus sekä avoimesti saatavilla olevan sää- ja ilmastodatan hyödyntäminen käytännössä.
Kotimainen tutkimusosaaminen tuodaan avoimesti kaikkien saataville
Studia Hiilitalli -luentosarja jatkuu 6. helmikuuta 2024. Kaikille avoimet luennot vastaavat tarpeeseen kartuttaa osaamista siitä, miten ilmastomuutoksen hillitsemis- ja sopeutumistoimet viedään läpi yhteiskunnassa sekä miten ilmastolakia voidaan integroida osaksi käytännön tekemistä. Luentojen sisältöä ovat esimerkiksi säästä riippuvaisten energiaratkaisujen hyödyntäminen.
Oppilasprojekteissa kehitetään sää- ja ilmastohavaintoja sekä -ennusteita yritysten käyttöön. Samalla viedään Suomen ilmastolain velvoitteita eteenpäin kohti hiilineutraaliutta.
Hanke istuu hyvin Ilmatieteen laitoksen tavoitteisiin lisätä uudenlaista koulutusta, kehittää innovaatioita ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen sekä hyödyntää erilaisia palvelupilotteja.
”Hanke nojautuu vahvasti olemassa oleviin vahvuuksiimme ja osaamisalueisiimme, ja toimimme tässä ilmastotieteen ja teknistieteen yhdistäjänä. On mahtavaa olla jakamassa tietotaitoamme juuri ammattikorkeakoulussa, jossa konkreettinen tekeminen on niin läsnä”, kertoo ryhmäpäällikkö Eeva Kuntsi-Reunanen Ilmatieteen laitoksen Ilmastonmuutos ja innovaatiotutkimus -ryhmästä.
Lisätietoja:
Eeva Kuntsi-Reunanen, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 5323, eeva.kuntsi-reunanen@fmi.fi