Tiedotearkisto: 2009

Puijon tornin mittausasema osaksi Smear-mittausverkostoa

21.1.2009 12:30

Ilmatieteen laitoksen ja Kuopion yliopiston yhteinen mittausasema on toiminut Puijon tornissa Kuopiossa jo reilun kolmen vuoden ajan. Puijon mittausasema liitetään vuonna 2009 suomalaiseen ilmakehän ja metsän SMEAR-mittausasemaverkon (Station for Measuring forest Ecosystem - Atmospheric Relations) neljänneksi asemaksi.

Kuva: Risto Antikainen

SMEAR-asemilla mitataan ilmakehän pienhiukkasia ja kaasuja sekä boreaalisen ilmastovyöhykkeen metsien vaikutusta ilmakehään. Muut SMEAR-asemat sijaitsevat Värriötunturilla, Hyytiälässä ja Helsingin Kumpulassa.

Puijolta ainutlaatuista tietoa pilvenmuodostuksesta
Puijon mittausasemalla keskitytään pienhiukkasten ja pilvipisaroiden vuorovaikutuksen tutkimukseen, mikä tuo SMEAR-verkostoon uuden ulottuvuuden. Puijolla tutkitaan erityisesti pienhiukkasten ominaisuuksia ja niiden vaikutusta pilvipisaroiden muodostumiseen sekä kaupungin ilmansaasteiden vaikutusta näihin tapahtumiin. Puijolta saatuja kokeellisia mittaustuloksia hyödynnetään mm. ilmastomallien kehitystyössä ja niitä vertaillaan tausta-asemilla mitattuihin tuloksiin. Puijon asemaan liittyy läheisesti myös Ilmatieteen laitoksen Savilahden mittausasema, joka on liitetty vuonna 2008 NASAn ylläpitämiin AERONET ja SolRad-Net -verkkoihin. SMEAR 4 -aseman perustavat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos ja Kuopion yliopisto.

Lisätietoja:

Puijon tornin mittausasema:
Professori Kari Lehtinen, Ilmatieteen laitos / Kuopion yliopisto, puh. 040 8677 844
Professori Ari Laaksonen, Ilmatieteen laitos / Kuopion yliopisto, puh. 040 5137 900
Ilmatieteen laitoksen Kuopion yksikkö

Muut SMEAR-asemat:
Professori Markku Kulmala, Helsingin yliopisto, puh. 040 5962 311
Lisätietoa SMEAR-asemista englanniksi