Tiedotearkisto: 2012

Juhannuksen sää muuttuu epävakaisemmaksi viikonlopun aikana

21.6.2012 13:17

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 19.6. laatiman ennusteen mukaan juhannusviikonloppua vietetään osaksi poutaisessa ja aurinkoisessa säässä. Sateen todennäköisyys kasvaa kuitenkin lauantaina ja sunnuntaina lännestä alkaen.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista ja poutaista. Maan pohjoisosassa vallitsee viileä luoteinen ilmavirtaus, ja pilvisyys on enimmäkseen runsasta. Lapissa voi myös esiintyä iltapäivällä sadekuuroja. Lämpötila on korkeimmillaan 20 asteen vaiheilla, mutta pohjoisen pilvisillä alueilla paikoin alle 10 astetta. Juhannusaaton ja juhannuslauantain välinen yö on yleisesti selkeä ja heikkotuulinen. Lämpötila laskee etelässä noin 10 asteeseen. Maan pohjoisosassa voi esiintyä hallaa.

Juhannuslauantaina pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen, ja sateen mahdollisuus kasvaa iltapäivällä ja illalla maan länsiosassa. Päivän ylin lämpötila on aurinkoisimmilla alueilla 20 ja 23 asteen välillä, maan pohjoisosassa kuitenkin 15 ja 20 asteen välillä.  Sunnuntaina sade- ja ukkoskuuroja tulee lähinnä maan etelä- ja keskiosassa. Iltapäivälämpötila jääkin epävakaisella alueella hieman lauantaita alemmaksi. Lapissa sateen riski on muuta maata alhaisempi, ja lämpötila voi sunnuntaina kohota lähelle 20 astetta. Lappi on täten sunnuntaina todennäköisesti Suomen lämpimin paikka.

Vuosi sitten juhannusta edelsi myrsky

Vuonna 2011 voimakas matalapaine toi myrskytuulta Pohjois-Itämerelle juhannusaattoa edeltävänä päivänä. Matalapaineen myötä myös juhannusaatto oli maan keski- ja pohjoisosassa melko pilvinen ja sadetta tuli monin paikoin. Etelämpänä aatto oli paikallisista sadekuuroista huolimatta yleiskuvaltaan aurinkoinen. Juhannuspäivänä sadekuurot painottuivat maan keskivaiheille. Lämpötila kohosi etelässä juhannuspyhinä 20 asteen tienoille, pohjoisempana lämpötila oli pääosin 15 ja 20 asteen välillä. Juhannusyönä lämpötila oli yleisesti 10 asteen tuntumassa, Suomenselän alueella paikoin vain viidessä asteessa.

Juhannuksena päivälämpötilat ovat yleensä lähellä 20 astetta

Pitkän ajan tilastojen mukaan juhannuksena päivälämpötilat ovat suuressa osassa maata tyypillisesti 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Öisin lämpötila laskee yleensä 10 asteen tuntumaan, Lapissa lähelle viittä astetta. Paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta, puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min +pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24h/vrk, puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Kesäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu
Juhannuksen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus
Voimassa olevat varoitukset:  http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen sää-sovellus iPhone- ja Android-puhelimiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/924