Tiedotearkisto: 2015

Puuskainen tuuli riepottelee suurta osaa maata keskiviikkona

7.4.2015 13:01

Lännen ja luoteen välinen tuuli voimistuu puuskissa suurimmassa osassa maata. Maan länsiosassa tuuli voi puhaltaa puuskissa jopa 20–25 metriä sekunnissa.

Kuva: Ilkka Kallio

Kuva: Ilkka Kallio

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomeen purkautuu keskiviikkona luoteesta kylmää ilmamassaa. Samalla lännen ja luoteen välinen tuuli alkaa voimistua jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tuuli onkin puuskaista koko keskiviikon ajan, voimakkaimmat puuskat esiintyvät päivällä ja iltapäivällä, jolloin tuulen nopeus on puuskissa laajalti 17–22 m/s. Kylmässä luoteisvirtauksessa selkeillä alueilla auringon lämmitys kuitenkin voimistaa puuskaisuutta tehokkaasti. Tästä johtuen etenkin maan länsiosassa tuulen nopeus voi olla puuskissa liki 25 metriä sekunnissa.

Illalla auringon laskiessa tuuli heikkenee nopeasti. Puustovahinkojen todennäköisyyttä lisää se, että routa on suurelta osin sulanut ja maaperä on märkää varsinkin maan länsiosassa. Lisäksi tuulisin vaihe on melko pitkäkestoinen. "Yksittäisiä puustovahinkoja esiintynee yleisesti, mutta myös kohtalaiset puustovahingot ovat etenkin maan länsiosassa mahdollisia", arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Keskiviikon jälkeenkin säätyyppi jatkuu vaihtelevana ja osin myös tuulisena, mutta näillä näkyminen Suomi on välttymässä loppuviikolla vahinkoja aiheuttavilta tuulen puuskilta.

Varoituskartan oranssi väri kuvaa vaarallista säätilannetta

Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa on otettu käyttöön yleisen eurooppalaisen varoitusstandardin mukaiset vaaratasot väreineen, joita ovat keltainen, oranssi ja punainen. Keltainen kuvaa lievintä ja punainen vakavinta vaaratasoa. "Tällä hetkellä varoituskartassa näkyy osassa Länsi-Suomea oranssi väri, mikä tarkoittaa vaarallista tilannetta. Käytännössä tällaisia tuulia esiintyy pari-kolme kertaa vuodessa", Henri Nyman toteaa.
Varoituskarttapohjalla näkyvä väri kuvastaa vaaraa aiheuttavan sään vaaratasoa ja vaara-aluetta. Itse varoitettava sääilmiö esitetään aina mustalla symbolilla. Uudistuneesta varoituskartasta saa aikaisempaa nopeammin selville vaarallisimman sään sijainnin Suomessa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa oleva varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset