Huoltokatko torstaina 14.12. voi vaikuttaa hetkellisesti sääpalvelujemme toimintaan. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä.

Tiedeuutiset

Ilmatieteen laitoksessa tehdään korkeatasoista ilmakehä- ja meriaiheista tutkimusta. Vuosittain julkaistaan noin 300 kansainvälisesti ennakkotarkastettua julkaisua.


Tiedeuutisten tavoitteena on kertoa Ilmatieteen laitoksen tutkimuksista ja tutkimusten tärkeimmistä tuloksista kansantajuisesti. Näistä ja muusta Ilmatieteen laitoksen tiedeaiheista twiitataan myös @IlmaTiede-twitterissä.

« Takaisin

Ilmakehän pienhiukkasten määrä lisää pilvisyyttä Itämeren ympäristössä

Ilmakehän pienhiukkasten määrä lisää pilvisyyttä Itämeren ympäristössä

Itämeren ympäristössä tehdyn tutkimuksen mukaan pilvipeite muuttuu kattavammaksi, kun ilmakehän pienhiukkaset lisääntyvät ilmakehässä. Lisäksi pilvien ja pienhiukkasten vuorovaikutuksella todettiin muita ilmastoa muuttavia seurauksia; pilvien eliniän pidentyi ja pilvet pidättivät sadetta pidempään, kun pienhiukkasten määrä kasvoi ilmassa.

 "Tutkimuksessa analysoitiin satelliittihavaintoihin pohjautuvia pienhiukkasten ja pilvien ominaisuuksia 12 vuoden ajalta Itämeren ympäristössä", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Giulia Saponaro. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella, miten paljon erilaiset pienhiukkasolosuhteet vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin Itämeren ympäristössä.

Suuri pienhiukkaskuorma näyttäisi johtavan korkeampien ja paksumpien pilvien muodostumiseen. Vaikutukset olivat selvästi nähtävissä silloin kun keskimääräinen pienhiukkaskuormitus oli pieni. Jos keskimääräinen hiukkaskuorma on suuri, sen edelleen kasvaminen ei enää aiheuta muutoksia pilvien ominaisuuksiin. Pilvipeite muuttui kattavammaksi koko Itämeren ympäristössä hiukkaskuorman kasvaessa.

Nämä havainnot soveltuvat erinomaisesti laajojen alueiden tutkimiseen, joskin pohjoisilla leveysasteilla auringonvalon vähäisyys rajoittaa havaintojen saatavuuden lähinnä kesäkuukausiin. Havaintorajoitteiden johdosta Itämeren alue jätetään usein huomiotta globaaleissa pienhiukkas- ja pilvitutkimuksissa.

Lisätietoja:

Tutkija Giulia Saponaro, giulia.saponaro@fmi.fi

Saponaro, G., Kolmonen, P., Sogacheva, L., Rodriguez, E., Virtanen, T., and de Leeuw, G.: Estimates of the aerosol indirect effect over the Baltic Sea region derived from 12 years of MODIS observations, Atmos. Chem. Phys., 17, 3133-3143, https://doi.org/10.5194/acp-17-3133-2017, 2017.

https://www.atmos-chem-phys.net/17/3133/2017/

 

 


Tiedeuutisten arkisto

Yhteyshenkilöt

 • Tutkimus ja menetelmäkehitys
  tutkimusjohtaja Yrjö Viisanen
  puh. 029 539 5400
 • Tutkimushallinnon koordinaattori Anna Salonen
  puh. 029 539 6002
 • Tiedeuutiset
  viestintäasiantuntija Eija Vallinheimo
  puh. 029 539 2231

IlmaTiede-twitter