Revontulet ja avaruussää 5.12.2019 klo 10.30

Avaruussää on rauhallista.

Aurinkotuulen nopeus on tavanomaisella tasolla ja avaruussää hyvin rauhallista.

Auringon pinnalla on näkyvissä pari pientä koronan aukkoa, joista voidaan ajoittain saada hieman nopeampaa aurinkotuulta viikonloppuna. Merkittäviä geomagneettisia häiriöitä ei kuitenkaan ole odotettavissa. Revontulten todennäköisyys jatkuu siis pienenä loppuviikon ajan Suomen etelä- ja keskiosissa.

 

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulten
todennäköisyys

pieni pieni pieni

Taulukon todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

5.12.2019

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.