Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Revontulet ja avaruussää 19.10.2018 klo 11:00

Avaruussää on rauhallista.

Ennusteen laatimishetkellä avaruussää on rauhallista ja aurinkotuulen nopeus on tavanomainen. Nopea koronan aukosta alkunsa saava virtaus kuitenkin alkaa vaikuttaa tänään ja yöllä, joten revontulia voi esiintyä. Eiliseen ennusteeseen verrattuna todennäköisyys on arvioitu nyt kohtalaiseksi. Lievän geomagneettisen myrskyn (G1) taso saatetaan saavuttaa ainakin jaksoittain. On myös mahdollista, että tilanne jatkuu vielä huomenna.

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulten
todennäköisyys

kohtalainen kohtalainen pienehkö

Taulukon todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

19.10.2018

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä
  • Viimeisin mittaus puuttuu

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.