Revontulet ja avaruussää 13.12.2019 klo 12.05

Avaruussää on melko rauhallista.

Avaruussäässä ei ole odotettavissa suuria häiriöitä. Auringon pinnalla on koronan aukko, jonka vaikutuksesta aurinkotuulen nopeus voi hieman kohota perjantaina ja viikonlopun aikana. Geomagneettinen aktiivisuus jäänee kuitenkin pieneksi, joten revontulten todennäköisyys ei ole merkittävästi koholla.

 

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulten
todennäköisyys

pienehkö pienehkö pienehkö

Taulukon todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

13.12.2019

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.