Revontulet ja avaruussää 18.12.2018 klo 11:00

Avaruussää on rauhallista.

Avaruussäässä oli lievää aktiivisuutta kuluneen vuorokauden aikana, mahdollisesti jonkin koronan aukon virtauksen vuoksi. Näyttää kuitenkin siltä, että koronan aukot ovat sen verran pieniä ettei niillä ole lähivuorokausina sanottavammin vaikutusta revontulten näkymiseen. Tämän vuoksi todennäköisyys on arvioitu eiliseen verrattuna uudelleen pieneksi.

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulten
todennäköisyys

pieni pieni pieni

Taulukon todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

18.12.2018

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.