Revontulet ja avaruussää 18.3.2019 klo 13.30

Avaruussäässä saattaa esiintyä alkuviikosta pientä aktiivisuutta.

Aurinkotuulen nopeus on tällä hetkellä tavanomaisella tasolla. Seuraava Auringon koronan aukko alkanee kuitenkin vaikuttaa Maahan tiistaina, mikä kasvattaa revontulten todennäköisyyttä ainakin tiistaina ja keskiviikkona. Geomagneettisen aktiivisuuden odotetaan olevan tällöin hieman koholla. G1-luokan myrskyille on pieni mahdollisuus.

 

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulten
todennäköisyys

pieni pienehkö pienehkö

Taulukon todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

18.3.2019

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.