Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 21. maaliskuuta 2019 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 25.3.2019 — 21.4.2019 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson ensimmäisellä, toisella ja kolmannella viikolla koko maassa arvioidaan olevan tavanomaista lämpimämpää säätä. Neljännellä viikolla ennusteen positiivinen lämpötilapoikkeama on heikompi, mutta kattaa vielä lähes koko Suomen itäisintä Suomea lukuunottamatta.

Sademäärä

  • Ensimmäisellä viikolla sademäärän ennustetaan olevan lähellä tavanomaista. Etelä-Suomessa saattaa olla hieman kuivempaa. Toisella viikolla ei ennusteessa ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Jakson kolmannella viikolla kaikkialla muualla paitsi Lapissa ennustetaan olevan tavanomaista kuivempaa. Viimeisellä viikolla sademäärässä ei ennusteta olevan poikkeamaa tavanomaisesta.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

22.3.2019

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) maaliskuun 2019 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan huhtikuusta kesäkuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennusteen mukaan lämpötilat ovat lähellä keskimääräistä. Lapissa on hieman tavanomaista lämpipämpää.

Sademäärä

  • Sademäärät ovat lähellä ajankohdan keskimääräisiä sademääriä.

 

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

15.3.2019

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.