Uutinen 21.5.2013

Oklahoman Mooreen iski kolmannen kerran erittäin voimakas tornado

Erikoiseksi tornadon tekee se, että samalle pienelle alueelle on iskenyt jo aikaisemmin kaksi voimakasta tornadoa.
Kuvan trombi: Jan Koivurinta.

Yhteiskunta tällä alueella on yksi tornadoihin parhaiten varautuneista, joten kuolonuhrien määrä on harvinaisen suuri.

Tornado on voimakas pienialainen myrskypyörre, joka kehittyy voimakkaiden ukkospilvien yhteyteen. Yhdysvaltojen Keskilännessä tornadoja on havaittu useita viime torstaista lähtien. Suomen aikaa puolenyön aikoihin riehunut Oklahoman tornado oli voimakkuudeltaan alustavien tietojen mukaan toiseksi ylimmässä luokassa eli käytännössä suurin tuulen nopeus tornadossa oli noin 300 km/h eli sata metriä sekunnissa. Trombien tuulennopeuksia on hankala mitata, koska trombit eivät aina osu havaintoasemalle ja esimerkiksi tutkalla ei yleensä saada mittaustuloksia maanpinnan läheisestä kerroksesta. Tornadon tai trombin osuessa havaintoasemalle, mittaus jää usein vaillinaiseksi tai kokonaan pois voimakkaiden tuulien rikkoessa mittalaitteet.

Viimeksi vastaavan kokoinen tornado iski Oklahoman alueelle 8.5.2003, jolloin Mooressa havaittiin F4-luokan tornado. 800 taloa tuhoutui, mutta yhtään kuolonuhria ei tullut. Mooren kaupunkiin iski myös 3.5.1999 voimakkaimman F5-luokan tornado, jonka reitti oli lähes sama kuin tämänpäiväinen. Tuolloin tuhoutui 800 kotia ja aiheutui 5 kuolonuhria.

Lähivuorokauden aikana tornadot ovat mahdollisia samalla alueella ja siitä itään, sillä olosuhteet säilyvät otollisina tornadojen synnylle. Yhdysvaltojen Keskilännen tornadovyöhyke yltää Meksikonlahdelta pohjoiseen aina Suurille järville asti. Meksikonlahdelta virtaa lämmintä ja kosteaa ilmaa, mikä kohtaa Kalliovuorilta tulevan viileämmän ja kuivemman ilman. Sen lisäksi voimakkaiden ukkospilvien kehittymiseen tarvitaan nopealiikkeinen suihkuvirtaus.

Toukokuun alun 2012 ja 2013 välillä koko Yhdysvaltojen alueella koettiin hyvin vähän tornadoja. Viimeksi näin vähän oli tornadoja 12 kuukauden jaksolla vuonna 1954.

Suomessa esiintyviä tornadoja kutsutaan trombeiksi. Suomessa esiintyy keskimäärin 14 trombia vuodessa, joista puolet havaitaan veden päällä.

Lisätietoja:

Viestintä, tiedottaja Eija Vallinheimo, puh. 050 530 3871

Enemmän Suomen trombeista ja tornadojen voimakkuudesta voi lukea täältä:http://ilmatieteenlaitos.fi/trombit