Uutinen 15.3.2019

Yhä useampi arvioi tutkijoiden olevan yksimielisiä ilmaston lämpenemisen syistä

Suomalaiset ovat yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät eri puolilla maailmaa jo nyt.
Kuva: Kirsti Kotro

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viime lokakuussa julkaiseman raportin mukaan ilmasto on lämmennyt jo noin asteen esiteolliseen aikaan nähden. Tiedeyhteisöllä on laaja yksimielisyys siitä, että lämpeneminen on pääosin ihmisten aiheuttamaa. Ilmastobarometri 2019 -kansalaiskyselyn tulokset kuitenkin kertovat, että vain 58 prosenttia suomalaisista arvioi tutkijoiden olevan yksimielisiä lämpenemisen syistä. Prosenttiosuus on kuitenkin selvästi korkeampi kuin vuonna 2015; silloin vain runsas kolmannes vastaajista katsoi, että tiedeyhteisö on yksimielinen ilmaston lämpenemisen syistä.

"Tulos muistuttaa tiedeyhteisöä siitä, että tutkimustulosten viestintä on tärkeää, jotta ajantasainen tutkimustieto on päätöksentekijöiden käytettävissä, olipa kyse arjen valinnoista tai pitkäaikaisista linjauksista", sanoo Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen.

Tasaisen vahvana on Ilmastobarometrin mukaan pysynyt suomalaisten yksimielisyys siitä, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt eri puolilla maailmaa ja että muutoksella on selvästi enemmän haitallisia kuin myönteisiä vaikutuksia.

Tiedot käyvät ilmi valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta. Ilmastobarometri 2019 -tutkimuksella selvitettiin suomalaisten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta. Lisäksi selvitettiin, miten näkemykset ovat muuttuneet vuodesta 2015.

Lisätietoja:

Tiedote 18.3.2019: Ilmastobarometri 2019: Suomalaiset haluavat ilmastokriisin ratkaisut politiikan ytimeen

Ilmastoviestinnän ohjausryhmään kuuluvat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ulkoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtioneuvoston kanslia, ELY-keskukset, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Motiva, VTT, Suomen Akatemia, Kuntaliitto, Demos Helsinki, Sitra ja Business Finland.