Perseverance - Muinaisen elämän merkkejä etsimässä
NASAn Mars 2020 -mission kulkija Perseverance laskeutui Marsin Jezero-kraateriin 18.2.2021. Kolme metriä pitkän Perseverancen massa on 1025 kg ja se kantaa mukanaan seitsemää tieteellistä mittalaitetta tai laitepakettia. Mönkijän kyydissä on myös Ingenuity-helikopteri, joka on ensimmäinen omalla moottorilla lentänyt laite toisella planeetalla.
Perseverance-kulkijan tehtävä on tutkia Marsin olosuhteita ja geologiaa sekä etsiä merkkejä muinaisesta elämästä. Yksi päätavoitteista on kerätä ja varastoida sarja kivi- ja maanäytteitä, jotka on tarkoitus tuoda myöhemmin Maahan tutkittavaksi. Perseverancen suunniteltu toiminta-aika on vähintään yksi Marsin vuosi eli noin kaksi Maan vuotta.
Ilmatieteen laitos toimitti kulkijaan kaasukehän painetta mittaavan laitteen MEDA PS sekä suhteellista kosteutta mittaavan laitteen MEDA HS. Laitteet sisältävät Vaisalan Marsin olosuhteisiin kehittämiä paine- ja kosteusantureita. Vastaavanlaiset Ilmatieteen laitoksen ja Vaisalan laitteet ovat tehneet mittauksia Marsissa jo esimerkiksi Curiosity-kulkijan kyydissä.
MEDA PS ja HS ovat osa espanjalaisen organisaation Centro de Astrobiologían kehittämää Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) mittauslaitteistoa. MEDA-mittauslaitteisto on käytännössä sääasema, joka tekee monenlaisia mittauksia kaasukehästä. Se mittaa lämpötilaa, tuulen nopeutta ja suuntaa, painetta, suhteellista kosteutta sekä pölyhiukkasten määrää ja kokoa.
Perseverance ja vuonna 2012 Marsiin laskeutunut Curiosity-kulkija tekevät mittauksia noin 3700 kilometrin päässä toisistaan. Kulkijoiden tuottama data yhdistettynä Marsissa olevan NASAn Insight-laskeutujan toimittamiin havaintoihin muodostaa ensimmäisen vieraan planeetan pinnalla toimivan kolmen mittauspisteen meteorologisen havaintoverkon. Havaintoverkko mahdollistaa Marsin ilmakehän ja sen ilmiöiden mallinnuksen entistä tarkemmin.