Sääpalvelut verkossa: päivittyminen ja tuotanto

Paikallissäästä löydät sääennusteen noin 17 000 paikkaan Suomessa. Lisäksi on mukana myös ulkomaiden kaupunkeja. Tuotteesta löydät myös paikkakuntakohtaiset varoitukset, auringon nousu- ja laskuajat sekä päivän pituuden, säähavainnot, sadetutkan ja salamanpaikannusverkon tiedot sekä Suomen kartalla erilaisia säätietoja.

Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa on kymmeniä erilaisia säätuotteita, joiden päivittymisaikatauluista ja tuotantotavoista kerrotaan tarkemmin näillä sivuilla. Moniin tuotteisiin on merkitty päivitysaika. Osassa tuotekuvauksia kerrotaan myös päivitysaikataulut. Ilmatieteen laitos ei kuitenkaan voi taata tietojen päivittymistä ilmoitetussa aikataulussa.

Sääalueiden aluejaosta voit tarkistaa, onko oma maakuntasi esimerkiksi maan länsi- itä- vai pohjoisosaa ja missä kulkee merialueiden rajat.

Paikallissää: Suomen sääennuste

Paikallissää: ulkomaiden sääennusteet

Varoitukset

Mennyt sää

Tutkakuva ja salamahavainnot

Auringon nousut ja laskut

Paikallissää: Suomen sääennuste

Paikan valinta

Paikallissää-sivulta saat sääennusteen noin 17 000 paikkaan Suomessa. Mukana on Suomen kuntien lisäksi kyliä ja kaupunginosia. Paikallissää-sivulta voi hakea sääennusteen tuhansiin ulkomaisiin kohteisiin.

Ennakoivaa tekstihakua hyödyntämällä voit kirjoittaa paikan nimestä vain alun ja etsiä sen jälkeen ehdotuslistalta kiinnostavan sääennusteen. Nimistössä hyödynnämme yhteisöllisesti päivitettävää Geonames-tietokantaa.

Esimerkkikuva paikannusvalikosta.

Sääennusteen voi hakea myös paikantamalla. Sivun yläreunassa on hae-palstan vasemmalla puolella paikanna-nappi. Paikannus toimii mobiilikäytössä, mutta tietokoneella käytettäessä paikannus ei välttämättä onnistu oikein.

Sääennuste on tehty Paikallissää-otsikon nimeämään paikkaan. Sääennuste ei ole lähimmästä säähavaintopaikasta riippuvainen. Esimerkiksi valitsemalla Paikallissään Kotkaan saa Kotkan keskustaan tehdyn ennusteen eikä ennustetta merellä olevalle havaintoasemalle Kotka Rankkiin. Tämä siitä huolimatta, että Kotkaa lähin havaintoasema sijaitsee merellä.

Tuulilukemat eivät kuvaa välttämättä meriolosuhteita, vaikka ottaisi merellisen paikan. Paikallissää on tarkoitettu maalla liikkuville. Vesilläliikkujille sopivat sääpalvelut löytyvät Merisää ja Itämeri -osiosta josta löytyy myös järvialueille tietoja.

Lämpötilat, säämerkit ja tuulet kuvaavat ennustettua hetkellistä tilannetta kyseisenä ajanhetkenä.

Lähipäivien ennuste

Kolmen tunnin välein ennuste 8 ajanhetkeä, siitä eteenpäin ennuste on 6 tunnin välein kello 3, 9, 15 ja 21 ja loput ennusteesta on 12 tunnin välein kello 3 ja 15.

Esimerkkiennuste lähipäiviksi Kalkkinen, Asikkala.

Ennuste taulukko lähitunneiksi ja 10 vuorokaudeksi

Päiväkohtaisen ennusteen saat klikkaamalla haluamaasi päivää. Päivän kohdalla oleva sääkuvake kertoo säästä klo 15 ei koko vuorokaudesta.

Esimerkki taulukkomuotoisesta ennusteesta lähitunneiksi ja 10 vuorokaudeksi.

Ennusteiden sisältö

  • Säämerkki. Yöaikana, auringon ollessa horisontin alapuolella säämerkeissä käytetään kuumerkkiä. Katso verkkopalvelussa käytettävien säämerkkien sanalliset selitykset.

  • Lämpötila. Plusasteet punaisella ja pakkasasteet sinisellä. Pakkasasteissa miinusmerkki mukana.

  • Sää tuntuu kuin. Hahmon sisällä esitetyssä lämpötilassa huomioidaan tuulen, kosteuden ja auringonpaisteen vaikutus koettuun lämpötilaan. Mikäli tuntuu kuin -lämpötila on vähintään 5 astetta kylmempi kuin ennustettu lämpötila, hahmo on sininen. Mikäli tuntuu kuin -lämpötila on vähintään 2 astetta lämpimämpi kuin ennustettu lämpötila, hahmo on vaaleanpunainen.

  • Tuulen suunta ja nopeus. Nuolen kärki osoittaa suuntaa, johon tuulee. Esimerkiksi kuvan esimerkissä tiistaina 00 ajanhetkessä kyseessä on itätuuli eli tuulee idästä. Ylempänä olevat tuulilukemat ovat 10 minuutin keskituulia. Puuskatuulilukema on suluissa. Toisinaan niiden ero on huomattava eli jopa kaksinkertainen. Maa-alueiden varoituksissa käytetään puuskalukemia. Lisää tuuliasioista voit lukea teematietoa-osiosta.

  • Sateen todennäköisyys prosentteina ennustehetkeä edeltävän tunnin aikana. Esimerkiksi kello 12 arvo tarkoittaa kello 11-12 välisen ajan sadetta. Sateen todennäköisyydellä tarkoitetaan sitä, että sataa 0,1 millimetriä tai enemmän.

  • Ennustehetken ja sitä edeltävän ennustehetken välisenä aikana kertyvä sademäärä. Jakson pituus on merkitty sulkuihin. Lumisade ilmoitetaan vedeksi muutettuna.

Ennusteet päivittyvät useita kertoja vuorokaudessa. Lähimmät tunnit useammin kuin viimeiset vuorokaudet.

Viidentoista vuorokauden todennäköisyysennuste

Usean vuorokauden mittainen ennuste on usein epävarmempi kuin seuraavan päivän sääennuste. Viidentoista vuorokauden sääennusteessa lämpötilaa ja sademäärää kuvataankin myös fysikaalisen sääennustemallin tuottaman todennäköisyysennusteen avulla. Todennäköisyysennusteelle on saatettu tehdä tilastollisia korjauksia, jotta se paremmin vastaisi havaittua epävarmuutta. Lisätietoja kuvasta saa viemällä osoittimen kyseisen ajankohdan päälle (ei käytössä mobiiliversiossa). Lisätiedoissa kerrotaan kyseisen ajankohdan meteorologin ennuste ja sääennustusmallin todennäköisyysjakauma, jonka toteutumiselle on 80 prosentin todennäköisyys. Meteorologin ennuste ulottuu noin 10 vuorokautta eteenpäin.

Lämpötilan asteikko on kuvaajan vasemmassa reunassa ja sateen asteikko oikeassa reunassa. Lämpötilat merkitään kokonaisina asteina ja sateet kymmenyksen tarkkuudella.

Suureita voi laittaa näkyviin ja poistaa näkyvistä klikkaamalla kuvaajan alalaidasta suureen nimeä.

Esimerkki 15 vrk graafista, Vääksy, Asikkala.

Lämpötiloja kuvataan punaisilla vyöhykkeillä

  • Punaisella viivalla on merkitty säämallin tuottamien ennusteiden mediaani eli keskiluku.

  • Sisemmän punaisen vyöhykkeen alueelle lämpötila osuu 50 prosentin todennäköisyydellä.

  • Himmeimmän punaisen vyöhykkeen sisälle alue lämpötila osuu 80 prosentin todennäköisyydellä.

  • 20 prosenttia tapauksista ei mahdu ennustejakaumaan.

  • Jos jakauma on leveä, on sään ennustettavuus huono, ja siihen on syytä suhtautua vain suuntaa antavana.

Sademääriä kuvataan sinisillä pylväillä

  • Mustalla vaakaviivalla on merkitty säämallin tuottamien sade-ennusteen mediaani eli keskiluku.

  • Tummemman sinisen pylvään alueelle sademäärä osuu 50 prosentin todennäköisyydellä.

  • Vaaleamman sinisen pylvään alueelle sademäärä osuu 80 prosentin todennäköisyydellä.

Lämpötila on kyseisen ajanhetken hetkellinen arvo. Sademäärässä on ennustehetkeä edeltävien kuuden tunnin sadekertymä millimetreinä.

Todennäköisyysennuste päivittyy kaksi kertaa vuorokaudessa. Päivitysaika voi vaihdella tuotannollisista tekijöistä riippuen. Päivittyminen tapahtuu kesäaikaan tuntia myöhempään kuin normaaliaikaan ns. talviaikaan.

Todennäköisyysennusteen tuottaja on Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF). Siihen on saatettu tehdä tilastollisia korjauksia, jotta se paremmin vastaisi havaittua epävarmuutta Suomessa ja Suomen lähialueilla.

Meteorologin tekemät ennusteet

Meteorologin tekemä lämpötilaennuste on merkitty kuvaajaan mustalla pisteviivalla. Meteorologin ennuste ulottuu noin 10 vuorokauteen asti.

Varsinkin rannikoilla ja muilla merellisillä alueilla säämallin laskema sääennuste voi poiketa paljonkin meteorologin tekemästä sääennusteesta. Näin on myös, jos vuorokausivaihtelu on lämpötilassa suurta. Erityisesti erot näkyvät parin ensimmäisen vuorokauden kohdalla. Meteorologilla menee aikaa ennen kuin ehtii tuottaa uuden materiaalin avulla uuden ennusteen. Jos todennäköisyysennuste on päivittynyt parin viime tunnin aikana, niin meteorologin tekemä ennuste voi perustua edelliseen sääennustusmalliajoon, ja erot voivat sen vuoksi olla tavallista suurempia.

Paikallissää: ulkomaiden sääennusteet

Paikallissää-sivulta voi hakea sääennusteen ja auringon nousu- ja laskuajat tuhansiin ulkomaisiin kohteisiin.

Ennakoivaa tekstihakua hyödyntämällä voit kirjoittaa paikan nimestä vain alun ja etsiä sen jälkeen ehdotuslistalta kiinnostavan sääennusteen. Pelkällä maan nimellä haku ei onnistu. Nimistössä hyödynnämme yhteisöllisesti päivitettävää Geonames-tietokantaa. Ulkomaiden paikannimien kirjoitusasut eivät ole kaikilta osin vakiintuneita. Mikäli havaitset nimistössä virheitä, ilmoita niistä palautelomakkeella.

Ulkomailla ollessasi voit hyödyntää myös paikannusta.

Ulkomailla on käytössä paikallinen aika. Aikavyöhyke on aina kerrottu.

Tuulen puuskaennustetta ei saa kaikkialle ulkomaille. Sateen todennäköisyyden ennuste on saatavissa ainoastaan Suomen lähialueille:

  • Pohjoismaat (paitsi Islanti)

  • Keski-Euroopan pohjoisosat

  • Baltia

  • Valko-Venäjän pohjoisosa

  • Venäjän läntisimmät osat

Viidentoista vuorokauden ennuste on saatavissa hieman sateen todennäköisyyttä laajemmalle alueelle. Länsi-Euroopassa noin leveyspiirin 51 astetta pohjoispuolelta, Itä-Euroopassa raja kulkee vähän etelämpänä, Venäjällä alue ulottuu idemmäksi kuin sateen todennäköisyys.

Ulkomaiden paikoista ei ole saatavissa säähavaintoja.

Varoitukset

Paikallissäässä on maa-alueiden varoitukset. Merialueiden varoitukset eivät näy, vaikka ottaisi merellisen paikan.

Varoitussivulle, jossa ovat näkyvissä kaikki varoitukset, pääset klikkaamalla jotain päivää tai sitten ”Siirry Varoitukset -sivulle” -tekstiä. Valitsemalla päivän pääset katsomaan kyseisen päivän varoituskarttaa suoraan.

Esimerkki paikkakuntakohtaisista varoituksista paikallissääsivulla.

Mennyt sää

Paikalliset säähavainnot kerätään Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta. Havaintoaseman nimi ilmoitetaan havaintojen yhteydessä. Tietojen päivittymistiheys vaihtelee, mutta on yleensä 10 minuuttia. Jos havaintoasemalla on katkos, niin taulukossa näkyvät tiedot noin parin tunnin ajan.

Sivulla näkyy ennustepaikan lähin tai useampia lähialueen havaintoasemia. Kaikilla paikkakunnilla sopivaa havaintoasemaa ei välttämättä löydy saman kunnan alueelta. Jollain paikkakunnilla havaintoasemia on useita.

Havaintosuureita saa kuvaan näkyviin klikkaamalla suureiden nimi kuvan alalaidassa. Ulkomaiden paikoista ei ole saatavissa säähavaintoja.

Ennustepaikkaan havaintoasemat eivät vaikuta.

Havaintoasemilta ilmoitetaan aseman mukaan:

Ilmoitetut havaintosuureet vaihtelevat asemakohtaisesti sen mukaan mitä tietoja asemalla mitataan. Sadeasemilta saadaan vain vuorokausisademäärä.

Pilvisyyskoodit muutetaan tekstiksi seuraavasti:

  • 0/8 selkeää

  • 1/8–2/8 melkein selkeää

  • 3/8–5/8 puolipilvistä

  • 6/8–7/8 melkein pilvistä

  • 8/8 pilvistä

  • 9/8 pilvisyyttä ei voida määrittää esimerkiksi tiheän sumun tai runsaan lumisateen vuoksi.

Havaintokäyrät

Havaintokäyrät päivittyvät yhtä tiheään kuin tekstimuotoiset havaintotiedot. Havaintokäyrissä näkyvät tiedot vaihtelevat sen mukaan, mitä tietoja havaintoasemalla mitataan. Joistain asemista on vain vuorokausiarvot.

  • Ajassa taakse ja eteenpäin voi liikkua napsauttamalla nuolikuvaketta kaavion alalaidassa.

  • Kaavion ylälaidassa olevia sääsuureiden nimiä napsauttamalla voi poistaa ja tuoda uudelleen näkyviin eri sääsuureita.

  • Sääkohdasta löytyvät lämpötila, kastepistelämpötila ja tunnin sadekertymä.

  • Tuulikohdassa on keskituuli (10 minuutin keskiarvo), 10:n minuutin ajalta suurin tuulen puuskalukema sekä tuulen suunta. Nuoli kuvaa tuulen suuntaa. Esimerkiksi pohjoistuulella tuulee pohjoisesta ja nuoli osoittaa silloin alaspäin. Vastaavasti itätuulella tuulee idästä ja nuolen kärki osoittaa vasemmalle.

  • Lumensyvyys mitataan päivittäin klo 8 (normaaliaika, kesäaikana klo 9).

  • Vuorokausiarvot saadaan klo 8 (kesäaikana klo 9). Lämpötiloissa on alin ja ylin lämpötila sekä maanpinnan lämpötilan alin arvo edellisen 24 tunnin ajalta sekä sinä aikana kertynyt sademäärä (vedeksi muutettuna).

  • Lisäksi on maanpinnan alin arvo, joka kuvaa hallaa.

Lisätietoa säähavaintojen tekemisestä Ilmatieteen laitoksessa ja säätermeistä.

Tutkakuva ja salamahavainnot

Paikallissäässä on viimeisen tunnin alalta säätutkan havainto (sadetiedot) 5 minuutin välein animaationa. Samoin on salamanpaikannusjärjestelmän tuottamat tiedot salamoista. Kuva päivittyy 5 minuutin välein. Sinisestä palkista voi valita haluamansa ajanhetken. Vasemmalta olevasta nuolesta voi käynnistää ja II-merkistä pysäyttää.

Auringon nousut ja laskut

Auringon nousu- ja laskuaikoina ilmoitetaan kyseiselle paikkakunnalle lasketut arvot. Mahdolliset pienet erot muihin auringon nousu- ja laskuaikoja määritteleviin lähteisiin voivat johtua siitä, että nousu- ja laskuaikojen laskemiseen on olemassa useita tähtitieteellisiä kaavoja. Lisäksi eroja voi syntyä laskennassa käytettyjen koordinaattipisteiden eron mukaan.

20.2.2023