Sateen olomuodot

Suomessa sataa vettä, lunta, räntää, tihkua ja rakeita. Mitä eroa eri sateilla on ?

Sade voidaan nimetä sen mukaan, missä muodossa vesi tulee taivaalta alas: vesisade, lumisade, räntäsade, tihkusade, raesade.

Vesisade

Vesisateen pisarat ovat halkaisijaltaan 0.5-5 mm.  Niitä on tyypillisesti 10 cm välein - yksi pisara litrassa ilmaa.

Lumisade

Lumihiutaleet kasvavat usean tunnin ajan pudotessaan hitaasti kohti maanpintaa. Niiden muoto riippuu siitä, millaisissa lämpö- ja kosteusoloissa ne ovat kasvuaikanaan olleet.

Räntä

Räntä näyttää lumisateelta mutta tuntuu vesisateelta. Kun lumihiutaleet alkavat sulaa pinnaltaan, niistä tulee kosteaa lunta eli nuoskaa. Silloin kun osa hiutaleista on sulanut, eli joukossa on jo pisaroita, sataa räntää. Maassa oleva sulava lumi on loskaa.

Tihku

Meteorologin tihku on pienipisaraista vesisadetta, pisaroiden halkaisija on noin 0.1 mm. Se näkyy hyvin silmälaseissa mutta ei tee lätäköihin renkaita. Tihkua sataa sumupilvestä.  Jäätävä tihku voi muodostaa erittäin liukkaan kuoren pinnoille.

Lumijyväset

Lumijyväset ovat yhtä pieniä kuin tihkupisarat, mutta kiinteitä ja himmeitä, kuin mannaryynejä. Niitä sataa sumupilvestä kun lämpötila on selvästi pakkasen puolella. 

Rakeet

Rakeita on kahdenlaisia: jäärakeita ja lumirakeita. Jäärakeet syntyvät kuuro- ja ukkospilvissä, ne ovat kovia ja ainakin osaksi läpikuultavia ja voivat rikkoa ikkunoita ja lommouttaa autoja. Lumirakeet ovat valkoisia, kuuran muodostamia pallosia jotka hajoavat helposti.