Tiedotearkisto: 2016

Viikon puolivälissä odotettavissa voimakkaita myrskypuuskia [päivitetty 8.6.]

8.6.2016 15:56

Vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas myrskymatalapaine saapuu Suomeen keskiviikkona. Vahingollisimmat puuskat alkavat keskiviikkoillalla Pohjanmaalta ja leviävät yöllä maan etelä- ja länsiosaan.

Kuva: Juha Tuomala

Kuva: Juha Tuomala

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 8. kesäkuuta tekemän ennusteen mukaan luoteesta keskiviikkona saapuvan myrskymatalapaineen vaikutukset ulottuvat pitkälle torstaihin saakka.

Pohjoisilla merialueilla lännen ja pohjoisen välinen keskituuli voi olla myrskylukemissa ja merkitsevä aallonkorkeus noin neljä metriä. Myös sisävesillä esiintyy kovaa tuulta.

Maa-alueilla tuuli voi olla puuskissa laaja-alaisesti yli 15 metriä sekunnissa, paikoin 20 - 25 metriä sekunnissa.  - Ajallisesti voimakkaimmat tuulet esiintyvät Suomen alueella keskiviikkoiltapäivän ja torstai-iltapäivän välisenä aikana, Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman sanoo. - Vahingollisimmat puuskat alkavat illalla Pohjanmaalta, josta ne leviävät yöllä myös muualle maan etelä- ja länsiosaan. Myös Länsi- ja Pohjois-Lapissa tuuli on hyvin puuskaista.

Myrskymatalapaine tuo mukanaan myös runsaita sateita. Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla vuorokauden sademäärä voi olla paikoin 50 millimetriä. Länsi- ja Pohjois-Lapissa sataa yöllä ja aamulla paikoin sakeasti lunta puuskaisen tuulen kera, joten ajokeli muuttuu jopa erittäin huonoksi.

Kesällä matalapainemyrskyjä harvemmin kuin muina vuodenaikoina

Kesällä voimakkaat puuskat aiheuttavat tuulivahinkoja helposti, koska puissa on lehdet ja maaperä on roudaton.

Merialueilla myrskylukemia mitataan kesäkuussa keskimäärin noin kerran viidessä vuodessa. Viimeksi myrskytuulia on kesäkuussa mitattu vuonna 2014 Porvoon edustalla. Vaikka merellä ei myrskyraja rikkoutuisikaan, voi maa-alueilla puuskainen tuuli aiheuttaa vahinkoja, kuten kävi esimerkiksi kesäkuun 12. päivänä vuonna 2010.

Salomo-myrskyn ennuste FMI-TV:ssä.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset