Tiedote 3.8.2016

Avaruussää levoton Auringon koronan massapurkauksen takia

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan avaruussää muuttui tiistaina häiriöisemmäksi. Pimeään vuodenaikaan tämä tarkoittaisi sitä, että revontulet olisivat mahdollisia myös Lappia etelämpänä. Näin keskikesällä revontulet eivät yleensä ole nähtävissä öiden valoisuuden takia, mutta himmeitä revontulia havaittiin viime yönä ainakin Turussa.
Kuva: NASA

Tällä kertaa lisääntyneen häiriöisyyden syynä oli Auringon koronan massapurkaus. "Koronan massapurkaus lähti Auringosta kohti Maata perjantain vastaisena yönä, ja sen saavutti Maan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Aurinkotuulen magneettikenttä oli pohjoisen suuntainen ja magneettiset häiriöt kestivät tiistai-iltana vain hetken iltakahdeksan aikaan. Myöhemmin yöllä saatiin oikea geomagneettinen näytös Suomeen, vaikka maailmanlaajuinen avaruusmyrsky jäikin pieneksi eli kuului luokkaan G1. Himmeitä revontulia kuitenkin nähtiin mm. Turussa, joten revontulikausi tuli samalla avatuksi", Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilkka Sillanpää kertoo.

Geomagneettiset häiriöt mahdollisia

"Avaruussääennusteella halutaankin kertoa revontulten lisäksi geomagneettisten häiriöiden mahdollisuudesta", Ilkka Sillanpää sanoo. Vaikka revontulet syttyvät pienestäkin geomagneettisesta myrskystä usein Etelä-Suomenkin päällä, niin maanpäällisiä häiriöitä teknologisiin järjestelmiin voi odottaa vain vakavista G4-luokan avaruusmyrskyistä. Osuessaan maapallon magneettikentän hallitsemaan alueeseen Auringon syöksemät  isot kaasupurkaukset voivat aiheuttaa voimakkaita häiriöitä Maan magneettisessa ympäristössä. Nämä ns. geomagneettiset myrskyt voivat aiheuttaa revontulien lisäksi haittavaikutuksia erilaisille teknologisille järjestelmille, jollaisia ovat esimerkiksi suurjännitejohdot, satelliitit ja lentokoneet, jotka ovat alttiita avaruussään vaihteluille. Nopeat magneettikentän muutokset voivat synnyttää myös sähkövirtoja laajoihin maanpäällisiin johdinverkkoihin, kuten sähköjohtoihin sekä öljy- ja kaasuputkiin. Sähköverkoissa ne voivat pahimmillaan aiheuttaa laajoja sähkökatkoja tai jopa vaurioittaa muuntajia. Muita rajusta avaruussäästä kärsiviä järjestelmiä on esimerkiksi pitkän kantaman radioliikenne. Maata kiertävissä satelliiteissa ja esimerkiksi satelliittipaikannuksessa voi ilmetä tavallista runsaammin toimintahäiriöitä avaruusmyrskyjen aikana.  "Kaikkia teknologioita ei ole testattu koskaan ääritilanteessa, sillä edellinen todella suuri avaruusmyrsky tapahtui vuonna 1859", Ilkka Sillanpää toteaa.

Ilmatieteen laitos seuraa avaruussäätilannetta myös joka arkipäivä julkaistavassa tiedotteessa, joka julkaistaan osoitteessa http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa. Tiedotteessa arvioidaan revontulten ja Auringon aiheuttamien radiohäiriöiden todennäköisyyttä lähipäivinä.

Lisätietoja:

Tutkija Ilkka Sillanpää, puh. 0504089024, ilkka.sillanpaa@fmi.fi

Lue lisää avaruusmyrskyjen haittavaikutuksista: http://atmoslehti.fi/ilmassa/avaruussaaennusteiden-avulla-voidaan-varautua-avaruusmyrskyjen-haitallisiin-vaikutuksiin/