Tiedotearkisto: 2011

Auringon UV-säteily voimakasta

30.6.2011 12:46

Auringon UV-säteily on voimakasta lähes koko maassa. Indeksin arvo on 6 Lappia lukuun ottamatta.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen mukaan UV-säteily on voimakasta lähes koko maassa, indeksin arvo on 6, Lappia lukuun ottamatta.  Suuressa osassa maata on aurinkoista ja helteistä. Ilmatieteen laitos varoittaa myös helteestä. Helle jatkunee loppuviikon ajan.

UV-säteily on voimakasta, kun uv-indeksi saavuttaa arvon 6. Tavanomaisesti keskikesällä Etelä-Suomessa UV-indeksi saavuttaa korkeimmillaan arvon kuusi. UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Suojautumistarve alkaa indeksin saavuttaessa arvon 3. Huomautuksen voimakkaasta säteilystä Ilmatieteen laitos antaa, kun UV-indeksin ennustetaan saavuttavan arvon 6. Arvoa 6 käytetään kansainvälisesti voimakkaan säteilyn rajana. Voimakasta UV-säteilyä on Suomessa tyypillisesti 5-10 päivänä kesässä.

UV-ennusteet ja havainnot kuudelta paikkakunnalta eri puolilta Suomea voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen UV-palvelusta osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste. UVI-verkkopalvelusta on saatavilla myös UV-säteilyn ennusteet kolmelle vuorokaudelle koko maailmaan. Kesäkaudella Suomen UV-indeksin ennusteita ja havaintoja kerrotaan myös YLE Radio Suomen ja Radio Vegan sääennusteiden yhteydessä.

Suojautumiseen kiinnitettävä huomiota

Omalla käyttäytymisellään voi huomattavasti vaikuttaa saamaansa UV-altistukseen. Parhaiten iho suojataan vaatetuksella ja hakeutumalla varjoon keskipäivän tunteina. Lasten suojaamiseen auringolta tulee kiinnittää erityistä huomiota. UV-säteily ei tunnu iholla. UV-suojausta ei tule siis unohtaa tuulisena tai viileänäkään päivänä, jos UV-indeksi ylittää arvon 3.

Lomamatkalle lähtijöiden on syytä muistaa, että UV-säteily on huomattavasti voimakkaampaa etelän lomakohteissa. Esimerkiksi Välimeren alueella UV-indeksin maksimiarvot vaihtelevat tähän vuodenaikaan välillä 9-11. Lähellä päiväntasaajaa UV-indeksi on noin 15. YK:n suositusten mukaista UV-indeksiä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla.

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Indeksin vaihteluun vaikuttaa ennen kaikkea auringon korkeuskulma, joka riippuu sekä vuoden- että vuorokaudenajasta. Lisäksi UV-indeksiin vaikuttavat pilvisyys, korkeus merenpinnasta, maan tai meren pinnan heijastavuus ja ilmakehän otsonin määrä.

Lisätietoja:

Tutkija Anu Heikkilä, puh. (09) 1929 4151, anu.heikkila@fmi.fi

Lue lisää UV-säteilystä ja ihon suojaamisesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily