Tiedotearkisto: 2011

Veneilijöille tarjolla sääpalveluita

24.7.2012 10:57

Ennen vesille lähtemistä tulee ottaa selvää säätilanteesta. Ilmatieteen laitoksella on tarjolla sääpalveluita jokaisen vesilläliikkujan tarpeisiin.

Kuva: Maria Rämö

Kuva: Maria Rämö

Ilmatieteen laitoksen merisäätiedotukset ja säähavainnot ovat vesilläliikkujalle tärkeitä. Merenkulkijoille tehtävä merisäätiedote sisältää varoitukset ja meriennusteet Suomea ympäröiville merialueille ja Saimaan vesistöalueelle. Ilmatieteen laitos vastaa nykyään myös jää- ja aallokkopalvelusta, meriveden korkeusseurannasta ja muista meriturvallisuuspalveluista sekä niihin liittyvästä tutkimuksesta.

Riskejä voidaan pienentää seuraamalla merisäätiedotuksia, ja tekemällä itse paikallisia havaintoja sään kehityksestä, ilmanpaineesta, lämpötilasta ja tuulesta. Merimiestaitoihin sisältyy paitsi kyky seurata säätilan kehittymistä ja merta myös tietämys siitä, miten toimia yllättävissä sääolosuhteissa, kuten esimerkiksi ukkosella.

Uudet varoitukset turvaavat veneilyä

Tänä vuonna Ilmatieteen laitos on ottanut käyttöön uusia varoituksia. Nykyisin varoitetaan myös meriveden korkeudesta, aalloista, hellejaksoista ja pakkasesta. Kaikissa uusissa varoituksissa on kolme vaaratasoa, jotka helpottavat tilanteen vaarallisuuden arviointia.

Tämän lisäksi Ilmatieteen laitos tulee antamaan ennakkovaroituksia vaarallisista sääilmiöistä 1-3 vuorokautta ennen uhkaavaa säätilannetta. Uudet ennakkovaroitukset ulottuvat koskemaan ukkospuuskia, merialueiden kovia tuulia, aallonkorkeutta, meriveden poikkeuksellista korkeutta tai alhaisuutta. Näiden veneilijöitä erityisesti koskettavien ennakkovaroitusten lisäksi varoitetaan ennakkoon sateesta, kovasta helteestä tai ankarasta pakkasesta, huonosta ajokelistä sekä maa-alueiden tuulista. Veneilijöiden tulee muistaa, että ennakkovaroitusten tarkkuus on heikompi kuin vuorokauden varoituksissa. Tämän takia omia tietoja on syytä päivittää usein, sillä myös varoitukset tarkentuvat edetessään.

Lue lisää:

Voimassa olevat varoitukset:
http://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Säätiedotus merenkulkijoille:
http://ilmatieteenlaitos.fi/saatiedotus-merenkulkijoille

Rannikkosääasemien havainnot: http://ilmatieteenlaitos.fi/rannikkosaa

Tuuli- ja ilmanpaine-ennuste: http://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa-ja-itameri

Puosu-veneilysääpalvelu: http://ilmatieteenlaitos.fi/veneily