Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2017

Voimakkaita ukkosia saapuu lauantaina Baltiasta maan etelä- ja itäosaan [Päivitetty 12.8. klo 11.55]

12.8.2017 11:54

Suomen etelä- ja itäosassa on odotettavissa lauantai-iltapäivästä alkaen voimakkaita ukkosia, joiden yhteydessä sateet voivat olla rankkoja ja salamointi rajua.

Kuva: Timo Anttila

Kuva: Timo Anttila

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 12.8. tekemän ennusteen mukaan hyvin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa leviää tänään Suomeen Baltiasta. Ennen ukkosia sää on monin paikoin aurinkoinen ja lämmin, etelässä ja idässä lämpötila kohoaa 25 asteen tuntumaan ja myös osassa Lappia on kesäisen lämmintä.

Voimakkaiden ukkosten todennäköisyys alkaa kasvaa jo iltapäivän kuluessa maan lounaisosassa, mutta viimeistään illalla runsaasti salamoivia ja laaja-alaisiakin ukkosia liikkuu etenkin Varsinais-Suomesta Pohjois-Savoon ulottuvan alueen eteläpuolella kohti itää. Ukkosiin liittyy todennäköisesti hyvin runsaita sateita, jotka voivat aiheuttaa kaupunkialueilla taajamatulvia. Salamointi on myös ukkosten yhteydessä rajua. Tämän lisäksi vahinkoa aiheuttavia ukkospuuskia voi esiintyä lähinnä maan eteläosassa.

"Lauantai on hyvin vilkas päivä erilaisten kesätapahtumien osalta, joten säätilanteen kehittymistä on syytä seurata tarkkaan sekä maalla, merellä että sisävesillä", sanoo meteorologi Pauli Jokinen.

Sunnuntaiaamupäivään mennessä ukkoset siirtyvät pääosin Venäjän puolelle. Pohjanmaa ja maan pohjoisosa välttyvät todennäköisesti voimakkaimmilta ukkosilta, mutta vesisateet ovat paikoin runsaita. Sunnuntain kuluessa lännestä alkaa virrata selvästi kuivempaa ja viileämpää ilmaa Suomeen.

Tätä tiedotetta päivitetään tarvittaessa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla. Myös Twitterissä @meteorologit-tilillä seurataan tilanteen kehittymistä. Twiitit näkyvät myös Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelun etusivulla.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)        
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)    

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

 @meteorologit Twitterissä

Merisää-Beta: http://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa

Toimintaohjeita ukkospuuskien varalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa