Tiedote 22.11.2024

Jari-myrskyn tuulet ja tykkylumi aiheuttivat vahinkoja suuressa osassa maata

Keskiviikosta 20.11. alkaen Suomessa vaikuttanut myrskymatalapaine aiheutti runsaasti pelastustoimen tehtäviä sekä sähkökatkoja maan eteläosasta Pohjois-Pohjanmaalle asti.
Purjelautailija merellä Helsingin Lauttasaaressa torstaina 21.11. Kuva: Markku Kangas.

Jari-myrskyyn liittyvät koillistuulet voimistuivat maan etelä- ja keskiosassa keskiviikkopäivän ja -illan aikana. Torstain vastaisena yönä voimakkaimmat tuulet vaikuttivat maan keskiosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella, ja sen lisäksi Merenkurkussa ja Perämerellä koillistuuli oli myrskylukemissa.

Maa-alueiden puuskat olivat paikoin maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yli 20 metriä sekunnissa. Merialueilla voimakkain puuska oli Kalajoki Ulkokallalla mitattu 34,2 metriä sekunnissa. Samalla asemalla mitattiin myös 10 minuutin keskituulen maksimiarvo 28,2 metriä sekunnissa.

”Jari-myrskyn mitatut tuulilukemat eivät voimakkuudeltaan olleet harvinaisia, mutta myrsky oli pitkäkestoinen ja tuulen suunta oli myrskypuuskille harvinainen. Lisäksi maa oli enimmäkseen roudaton, mikä edesauttoi myrskytuhojen syntymistä”, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Runsasta lumisadetta ja tykkylunta maan eteläosassa

Myrskymatalapaine toi mukanaan myös runsaita lumikertymiä maan eteläosassa. Lumisadealue saapui etelärannikolle keskiviikkoaamupäivänä, mistä sadealue liikkui torstain vastaiseksi yöksi maan keskiosan ylle. Torstain aikana sadealue liikkui pohjoisen, ja sen jälkipuolella esiintyi runsaita lumikuuroja, varsinkin rannikkoalueilla. Runsain lumikertymä keskiviikko- ja torstaiaamun välillä tapahtui Hämeenlinnan Pirttikoskella, missä lunta kertyi vuorokaudessa 28 senttimetriä. Etelärannikolla sade tuli alun lumisateiden jälkeen pääsääntöisesti vetenä, suurin kahden vuorokauden sadekertymä 65,4 millimetriä mitattiin Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintoasemalla.

Maan eteläosassa, varsinkin Uudellamaalla, tykkylumi sai aikaan sähkökatkoja. Enimmillään samanaikaisesti sähköttömiä asiakkaita tuulesta ja tykystä johtuen oli Energiateollisuuden mukaan koko maassa noin 80 000 kappaletta. Lisäksi ajokeli oli erittäin huono laajalti maan etelä- ja keskiosassa.

”Havainnot ja vaikutukset huomioon ottaen tämä myrsky oli lumimyrskyjen harvinaisemmasta päästä. Jari-myrskyn lähin vertailukohta lienee Antin-päivän lumimyrsky 30.11.2012”, lisää meteorologi Jari Tuovinen.

Perämerellä merivesi kävi ennätysmatalalla

Jari-myrsky aiheutti muutoksia myös meriveden korkeuteen sekä nostatti kovan aallokon. Kemin mittausasemalla mitattiin uusi matalan veden ennätys -161 cm teoreettisen keskiveden suhteen. Ero edelliseen ennätysarvoon oli yli 30 cm.

Suomenlahdella puolestaan merivesi oli korkealla, mutta vedenkorkeuden arvot eivät yltäneet harvinaisiin lukemiin. Perämeren aaltopoijulla mitattiin uusi poijukohtainen merkitsevän aallonkorkeuden ennätys 5,0 metriä. Perämerellä aaltomittauksia on tehty vuodesta 2012.

Koitko myrskyn, seurasitko siihen liittyviä varoituksia?

Ilmatieteen laitos selvittää ihmisten tietoisuutta myrskyn saapumisesta ja siihen varautumisesta.

Kohtasitko Jari-myrskyn? Vastaa kyselyyn!

Lisätietoja

Merkittäviä myrskyjä Suomessa

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,90 e/min + pvm)

Säätilastoja Ilmastopalvelusta arkisin kello 9-15 puh. 0600 1 0601 (4,06 e/min + pvm)

Tutki Suomen menneitä säätilastoja Havaintojen lataus -palvelussa

SääMeriTurvallisuusTilasto