Tiedote 1.9.2011

Kesä 2011 harvinaisen lämmin

Kesästä muodostui yksi lämpimämmistä 1900-luvun alusta lähtien. Tilastojen mukaan vastaavanlainen kesä toistuu tilastojen mukaan keskimäärin kerran 20 - 30 vuodessa.
Kuva: Pentti Sormunen

Kesästä muodostui yksi lämpimämmistä 1900-luvun alusta lähtien. Koko maan keskilämpötila oli kesä-elokuussa 15,7 astetta, mikä on kaksi astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon. Tilastojen mukaan näin lämmin kesä on harvinainen, joskaan ei aivan poikkeuksellinen. Vastaavanlainen kesä toistuu tilastojen mukaan keskimäärin kerran 20–30 vuodessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan 1900-luvun alusta lähtien tarkasteltuna kulunut kesä oli neljänneksi lämpimin. Lämpimin kesä koettiin vuonna 1937, jolloin koko maan keskilämpötila oli 16,2 astetta. Vuonna 1972 kesän keskilämpötila oli 16,0 astetta ja vuonna 2002 lämpötila oli 15,8 astetta. Kesällä 2010 koko maan keskilämpötila oli 14,9 astetta. Tällöin viileähkö kesäkuu ja elokuun loppu alensivat keskilämpötilaa. Tänä kesänä sekä kesä- heinä-, että elokuu olivat tavanomaista lämpimämpiä.

Eräillä havaintoasemilla kulunut kesä oli mittaushistorian lämpimin. Näin kävi muun muassa Helsingin Kaisaniemessä, jossa havaintoja on tehty 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kaupungistumisen myötä 1800-luvun Helsingin havainnot eivät kuitenkaan ole täysin verrannollisia nykypäivään. Hellepäiviä oli kuluneena kesänä tavanomaista enemmän, mutta selvästi vähemmän kuin edellisenä kesänä. Koko maassa hellepäiviä oli kesällä 2011 yhteensä 46 kappaletta, kun niitä tyypillisesti on 38. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Lahdessa, jossa niitä oli 36.

Merkittävin piirre kesän 2011 lämpöoloissa oli kesäkuun alkupuoliskon helleaalto, joka oli erityisesti Lapin osalta poikkeuksellinen eli toistuu keskimäärin pari kertaa vuosisadassa. Monilla paikkakunnilla saavutettiin uusia kesäkuun lämpöennätyksiä. Koko kesän korkein lämpötila 32,8 astetta mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä 10. kesäkuuta.Sadeoloiltaan kulunut kesä oli yleisesti ottaen hieman tavanomaista sateisempi, joskin sademäärissä oli suuria paikallisia eroja. Suurin sademäärä, 371 millimetriä, mitattiin Puolangan Paljakassa. Vähiten eli 114 mm satoi Kustavin Isokarissa. Suurin vuorokautinen sademäärä oli 121 mm, joka mitattiin Torniossa 24. heinäkuuta.

Maasalamoita havaittiin kesä-elokuussa noin 177 000, mikä on noin 30 000 enemmän kuin tavallisesti. Kesäkuussa ja varsinkin heinäkuussa salamoi tavanomaista enemmän, kun taas elokuussa salamointi jäi tavanomaista vähemmälle.

Elokuussa paikoin runsaita sateita

Kuten muutkin kesäkuukaudet, myös elokuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli etelä- ja länsirannikon noin 17 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 12 asteeseen. Lukemat ovat koko maassa jonkin verran tavanomaista korkeampia, poikkeaman vaihdellessa länsirannikon runsaasta kahdesta asteesta paikoin maan itäosassa ja Itä-Lapissa havaittuun vajaaseen asteeseen. Koko maan keskilämpötila oli 14,2 astetta, joka 1,3 astetta tavanomaista korkeampi.

Erikoista kuukauden lämpöoloissa oli se, että lämpimimmät päivät sattuivat kuukauden lopulle. Koko kuukauden ylin lämpötila oli 27,4 astetta. Lämpötila mitattiin 27. päivänä Porissa ja Tampereella sekä seuraavana päivänä Ylivieskassa. Hellepäiviä oli koko maa huomioon ottaen elokuussa kahdeksan. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Lahdessa, jossa niitä oli kuusi. Kuukauden alin lämpötila oli -2,3 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa 5. ja 13. päivänä.

Sademäärissä oli suuria paikallisia eroja. Yleisesti ottaen eniten satoi Pohjanmaan maakunnissa, etelä- ja lounaisrannikolla sekä suuressa osassa Itä-Suomea, jossa sadetta kertyi yli 90 millimetriä, paikoin yli 100 millimetriä. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna eniten satoi etelärannikolla, maan kaakkoisosassa sekä Pohjanmaan maakunnissa, jossa sademäärä oli yleisesti yli puolitoistakertainen. Vähiten satoi Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Etelä-Lapissa ja pohjoisimmassa Lapissa, jossa sademäärä jäi yleensä alle 50 millimetrin, mikä on selvästi tavanomaista vähemmän. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kaisaniemessä, jossa kuukauden sademäärä kohosi 173 millimetriin. Niukimmin satoi Utsjoen Nuorgamissa, jossa sadetta kertyi vain 24 millimetriä.

Suurin vuorokausisade sattui Köyliössä Satakunnassa, jossa satoi 16. päivänä 61 millimetriä. Kuukauden aikana sattui eräillä paikkakunnilla rankkasateita. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sattui poikkeuksellisen voimakas rankkasade elokuun 22. päivänä, jolloin Helsingin Kaisaniemessä vettä kertyi tunnin aikana 39 millimetriä.

Lisätietoja:

Elokuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/elokuuKesän 2011 tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2011Lisätietoa sateista: http://ilmatieteenlaitos.fi/sadeMeteorologien Twitter: http://www.twitter.com/meteorologit

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)