Tiedotearkisto: 2011

Itsenäisyyspäivänä tyypillistä joulukuun alun säätä

2.12.2011 13:50

Itsenäisyyspäivänä ovat ajoittaiset lumisateet mahdollisia. Sää on kylmenemään päin ja rannikkoalueita lukuun ottamatta lämpötila on pakkasella.

Kuva: Hannu Manninen

Kuva: Hannu Manninen

Ilmatieteen laitoksen 2. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivänä ajoittaiset lumisateet ovat mahdollisia. Sää on kylmenemään päin ja rannikkoalueita lukuun ottamatta lämpötila on pakkasella. Päivällä pakkanen on pohjoisessa 2 ja 10 asteen välillä ja etelässä on enimmäkseen pikkupakkasta. Rannikkoseudulla lämpötila voi olla hieman nollan yläpuolella lämpimän meren vuoksi. Suomi kuuluu itsenäisyyspäivän tienoilla laajan matalapaineen alueeseen ja merialueilla on tuulista.

Lunta harvinaisen vähän

Lunta löytyy perjantaina 2. joulukuuta yhtenäisemmin vain Keski- ja Pohjois-Lapista sekä paikoitellen Etelä-Lapin itäosasta kohti Pohjois-Karjalaa ulottuvalla alueella. Tyypillisesti tähän aikaan vuodesta maan itä- ja pohjoisosassa on jo pysyvä lumipeite.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vähälumisia itsenäisyyspäiviä on 2000-luvulla ollut muun muassa vuosina 2003 ja 2006.
Tilastollisesti päivän ylimmät lämpötilat ovat itsenäisyyspäivänä maan eteläosassa nollan vaiheilla sekä maan keski- ja pohjoisosassa muutamia asteita pakkasen puolella.

Vuosi sitten itsenäisyyspäivää vietettiin talvisissa merkeissä

Lämpötila vaihteli viime vuoden itsenäisyyspäivänä lounaisrannikon pikkupakkasesta Lapin noin -10 asteeseen. Koko maa oli lumen peitossa, yleisesti lumen syvyys oli vähintään 10 cm. Eniten lunta itsenäisyyspäivän aamuna oli Inarin Kirakkajärvellä sekä Vantaalla yli 40 cm. Päivän mittaan suureen osaan maata saatiin tuolloin lisää lunta. Paikoin lumen syvyys kasvoi vuorokaudessa yli 10 cm.

Ennätyksellisen lauha itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin useilla paikkakunnilla rikottiin paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja Salossa saavutettiin valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys +10,8 astetta. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985. Alin viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana mitattu itsenäisyyspäivän lämpötila on -37,6 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa vuonna 1985. Poutasäässä itsenäisyyspäivää vietetään keskimäärin vain joka viides vuosi.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Joulukuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Itsenäisyyspäivän säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/itsenaisyyspaiva