Tiedotearkisto: 2011

Vuosi vaihtuu poutaisessa säässä

30.12.2011 10:23

Uusi vuosi vaihtuu poutaisessa säässä. Lämpötila on suuressa osassa maata pakkasen puolella.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 28. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan maahamme saapuu torstaiksi lounaasta uusi matalapaine vesi-, räntä- ja lumisateineen. Samassa yhteydessä tuulet saattavat voimistua lounaisilla merialueilla myrskylukemiin, mutta jäävät maa-alueilla selvästi tätä heikommiksi. Toisaalta tuuli voi vaikeuttaa edellisten myrskyjen mahdollisesti kesken olevia raivaustöitä lounaassa ja märkä lumi lähinnä idässä, joissa valmiiksi taipuneita puita voi vielä kaatuilla sähkölinjoille aiheuttaen uusia sähkökatkoja. Lämpötila kohoaa torstaina Lappia ja Koillismaata lukuun ottamatta nollan yläpuolelle, mutta sen jälkeen sää alkaa vähitellen kylmetä myös maan etelä- ja keskiosassa. Samalla ajoittaiset ja hajanaiset sateet muuttuvat myös etelässä lumeksi.

Lauantaina ja sunnuntaina, eli uudenvuoden aattona ja päivänä, sää on jo suuressa osassa maata poutainen ja siellä täällä selkeä, lähinnä rannikolla tulee paikoin lumikuuroja. Lämpötila on maan eteläosassa enimmäkseen nollan ja -5 asteen välillä, keski- ja pohjoisosassa -3 ja -12 asteen välillä. Lapissa pakkanen voi olla kireämpää.

Helsingin Kaisaniemen joulukuun lämpöennätys rikki

Tiistaina 27. joulukuuta oli aamulla hyvin lämmintä maan eteläosassa. Lämpötila kohosi Ahvenanmaan Jomalassa, Helsingin Kaisaniemessä sekä Salossa +9,9 asteeseen. Helsingin Kaisaniemessä havainto ylittää kymmenyksellä joulukuun vanhan paikkakuntakohtaisen lämpöennätyksen, +9,8 astetta, joka mitattiin 15.12.2006. Muilla pitkäikäisillä havaintoasemilla ennätyksiä ei rikottu. Tapaninpäivän ja sitä seuranneen tiistain lämpötilat olivat etenkin maan eteläosassa vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita.

Voimakas tuuli aiheutti vahinkoja myös tiistaina eri puolilla Suomea Lappia lukuun ottamatta. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan kovimmat myrskytuulet puhalsivat Perämerellä Raahen ja Kalajoen välillä, jossa 10 minuutin keskituulen nopeudeksi mitattiin 28,2 m/s. Maa-alueilla lyhytkestoiset puuskat olivat tiistaina ylimmillään noin 25 m/s kun tapaninpäivänä puuskat yltyivät paikoin jopa yli 30 m/s.

Tyypillisesti uutena vuotena talvista pakkassäätä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa noin -8…-15 ja pohjoisessa -15…-20 astetta. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa. Vuodesta 1961 alkaen vuodenvaihteen ylin lämpötila on +8,3 astetta, joka on mitattu Maarianhaminassa 31. joulukuuta 1975. Alin lämpötila on -43,5 astetta, ja se on mitattu Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982. Keskimäärin lunta on maan eteläosassa vuodenvaihteessa 10 - 20, maan keskiosassa 20 - 40 ja maan pohjoisosassa 40 - 50 senttiä. Enimmillään lunta on ollut uutena vuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 cm, joka on mitattu 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.
Vuosi 2011 alkoi koko maassa pakkassäässä ja paikoin satoi kevyttä pakkaslunta, Lounais-Suomessa tuli yöllä myös yhtenäisemmin lumisadetta. Lämpötila vaihteli länsirannikon pikkupakkasesta Itä- ja Pohjois-Suomen yli kymmeneen pakkasasteeseen. Kylmintä vuodenvaihteessa oli Enontekiön Näkkälässä, jossa mitattiin lähes -23 astetta. Lunta oli suuressa osassa maata vähintään 20 cm. Eniten lunta vuoden ensimmäisenä päivänä oli Kotkan edustalla saaristossa 57 cm.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Uudenvuoden säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/uusi-vuosi
Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset