Tiedotearkisto: 2017

Lauha säätyyppi ajoittaisine vesi- ja lumisateineen jatkuu vuoden loppuun [Päivitetty 30.12. klo 13.40]

30.12.2017 13:43

Tykkylumitilanne Pohjois-Karjalan pohjoisosista Koillismaalle ulottuvalla alueella säilyy hankalana.

Kuva: Olli Toivonen

Kuva: Olli Toivonen

Ilmatieteen laitoksen 30. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan lauha säätyyppi jatkuu vuoden loppuun. Lunta sataa lauantain aikana lähinnä maan pohjoisosassa, maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen poutaista. Pohjois-Karjalan pohjoisosasta Koillismaalle ulottuvalla alueella tykkylumitilanne säilyy hankalana. Puut taipuvat lumen painosta sähkölinjoille aiheuttaen ongelmia sähkönjakelussa.

Uudenvuodenaattona Suomessa vallitsee eteläinen ilmavirtaus ja sää on enimmäkseen poutaista.  Lämpötila on etelässä nollan vaiheilla, maan keski- ja pohjoisosassa pikkupakkasella.

Uudenvuodenyönä saapuu lounaasta lumisadealue maan eteläosaan, joka uudenvuodenpäivänä leviää Etelä-Lappiin asti. Etelässä ja lounaassa sateet muuttuvat vedeksi. Tämän matalapaineen reitti voi vielä ennusteissa vaihdella ja se vaikuttaa oleellisesti sateiden määrään ja olomuotoon. Maan keski- ja pohjoisosassa pakkassää jatkuu varsin todennäköisesti myös vuoden ensimmäisellä viikolla.
 

Pakkassää tavallista vuodenvaihteelle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa noin -8...-15 ja pohjoisessa -15...-20 astetta. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa. Vuodesta 1961 alkaen vuodenvaihteen ylin lämpötila on +9,1 astetta, joka on mitattu Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on -43,5 astetta, ja se on mitattu Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982. Keskimäärin lunta on maan eteläosassa vuodenvaihteessa 10 - 20, maan keskiosassa 20 - 40 ja maan pohjoisosassa 40 - 50 senttiä. Enimmillään lunta on ollut uutena vuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 cm, joka on mitattu 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Vuosi 2017 otettiin vastaan suuressa osassa maata melko lauhassa säässä, lämpötila oli aattoiltana Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten enimmäkseen 0…+5 astetta, etelärannikolla ja lounaissaaristossa +3…+8 astetta. Uudenvuodenpäiväksi lämpötila laski sisämaassa hiukan pakkasen puolelle. Lapissa lämpötila oli koko ajan enimmäkseen -5…-15 astetta. Maan etelä- ja länsiosassa oli enimmäkseen lumetonta, kun taas Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa lunta oli paikoin puolikin metriä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Vuodenvaihteen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/uusi-vuosi
Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

Tykkylumi: http://ilmatieteenlaitos.fi/tykky-eli-tykkylumi