Tiedote 1.3.2012

Helmikuu tavanomaista kylmempi

Kylmästä helmikuusta huolimatta talvikuukausien keskilämpötila oli lauhan joulukuun ansiosta hieman tavanomaista korkeampi.
Kuva: Hannu Manninen

Helmikuun 2012 keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan noin -5 asteesta Itä- ja Keski-Lapin vajaaseen -15 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lukemat olivat koko maassa tavanomaista alempia. Helmikuu oli ensimmäinen tavanomaista kylmempi kuukausi sitten viime vuoden helmikuun. Suurin poikkeama oli maan kaakkoisosassa, jossa oli runsaat neljä astetta tavanomaista kylmempää. Pienimmät poikkeamat olivat länsirannikolla ja Käsivarren Lapissa, jossa oli vajaat kaksi astetta tavanomaista kylmempää. Varsinkin kuukauden alussa oli kylmää, ja silloin mitattiin kuukauden alhaisimmat lämpötilat. Pakkanen kiristyi maan itä- ja pohjoisosassa yleisesti 30 ja 40 asteen välille, ja maan eteläosassakin päästiin paikoin yli 30 asteen pakkaslukemiin. Koko maan alin lämpötila oli -42,7 astetta, ja se mitattiin Inarin Kaamasessa 6. helmikuuta. Kuukauden ylin lämpötila oli +6,6 astetta, joka mitattiin Ahvenanmaalla Jomalassa 29. helmikuuta.

Kuukauden sademäärä vaihteli maan itäosan sekä Itä- ja Pohjois-Lapin vajaasta 30 millimetristä Länsi-Uudenmaan ja Meri-Lapin runsaaseen 60 millimetriin. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kumpulassa, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana 84,6 millimetriä. Vähiten eli 9,4 millimetriä satoi Lappeenrannan Lepolassa. Suurin vuorokautinen sademäärä oli 23,7 millimetriä, joka mitattiin Tornion Torpissa 19. päivänä. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna vähiten satoi maan itäosassa sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa, jossa sademäärä oli paikoin alle 60 % tavanomaisesta. Suhteellisesti runsaimmin satoi etelä- ja länsirannikolla sekä Länsi-Lapissa, jossa sademäärä oli paikoin puolitoistakertainen tavanomaiseen nähden.

Lunta oli kuukauden päättyessä eniten Pohjois-Karjalan itä- ja pohjoisosasta Kainuun ja Koillismaan kautta Länsi-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa lunta on yleisesti yli 70 cm. Yksittäisistä havaintoasemista runsaslumisin on Puolangan Paljakka, jossa lumensyvyys oli 103 senttimetriä 29. helmikuuta. Ohuimmat nietokset olivat läntisimmässä Suomessa, maan kaakkoisosassa Kymenlaaksoa lukuun ottamatta sekä Itä-Lapissa, joissa jäätiin yleisesti alle puolen metrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna tavallista runsaslumisempaa oli etelärannikon tuntumassa ja osassa Länsi-Lappia, kun taas tavanomaista vähälumisempaa oli Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja osassa Itä-Lappia.

Ilmatieteen laitoksen kuukausitiedotteissa on siirrytty käyttämään vertailukautena vuosien 1981–2010 ajalta laskettuja tilastoja. Vuosien 1971–2000 vertailukauteen verrattuna helmikuun keskilämpötilat ovat hieman korkeampia ja sademäärät hieman suurempia.

Talvi oli hyvin sateinen ja kylmästä helmikuusta huolimatta hieman tavanomaista lauhempi

Talvikuukausien eli joulu-helmikuun keskilämpötila oli kylmästä helmikuusta huolimatta laajalti tavanomaista korkeampi, mihin on syynä huomattavasti tavanomaista lauhempi joulukuu. Suurin poikkeama oli Länsi- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli paikoin runsaat kaksi astetta tavanomaista lauhempaa. Sen sijaan laajoilla alueilla maan etelä- ja keskiosassa poikkeama jäi vajaaseen asteeseen, joten talvi oli näillä alueilla keskilämpötilan osalta melko tavanomainen. Korkein keskilämpötila vähän yli -3 astetta oli lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla. Alin keskilämpötila vähän alle -10 astetta mitattiin Keski- ja Pohjois-Lapissa. Lauhan alkutalven vuoksi terminen talvi pääsi alkamaan maan eteläosassa vasta vuodenvaihteessa, mikä on harvinaisen myöhään.

Talvikuukausien sademäärä oli laajalti tavanomaista suurempi. Eniten satoi maan eteläosassa ja Meri-Lapissa, jossa sadetta kertyi paikoin runsaat 250 millimetriä. Runsassateisilla alueilla mitattiin useilla havaintoasemilla suurin talven sademäärä vuosikymmeniin. Helsingin Kaisaniemessä talven sademäärä 272 millimetriä oli aseman 150-vuotisen mittaushistorian suurin. Niukimmille sateille jäätiin Itä- ja Pohjois-Lapissa, jossa sadesumma jäi alle 125 millimetrin. Havaintoasemista sateisin oli Helsingin Kumpula, jossa sadetta kertyi 344 millimetriä. Vähiten satoi Inarin Nellimissä, jossa talvikuukausien kokonaissademäärä oli vain 49 millimetriä.

Lisätietoja:

Talvisään tilastot: ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastotHelmikuun tilastot: ilmatieteenlaitos.fi/helmikuuSääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)