Tiedotearkisto: 2018

Vappuna vuoroin poutaa sekä sateita [päivitetty 30.4.]

30.4.2018 12:22

Sää on vappuaattona maan eteläosassa poutainen ja osin aurinkoinen, mutta maan keski- ja pohjoisosassa tulee sadekuuroja. Vappupäivän aamuna saapuu etelästä hajanainen vesisadealue maan eteläosaan, illaksi sateet leviävät osittain myös maan keskiosaan. Pohjoisessa on enimmäkseen poutaa.

Ilmatieteen laitoksen 30.4. julkaiseman ennusteen mukaan sää on maanantaina eli vappuaattona maan eteläosassa melko aurinkoinen ja poutainen. Maan keski- ja pohjoisosassa tulee iltapäiväkuuroja ja ukkonenkin voi jossain jyrähtää. Lapissa tulee paikoin myös lumikuuroja.

Lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta, pohjoisosassa 4–10 astetta, Pohjois-Lapissa paikoin viileämpääkin. Vappuyö on lähes koko maassa poutainen, laajalti selkeä ja kylmä. Lämpötila painuu monin paikoin pakkaselle varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa.

Vappupäivän aamuna lounaasta saapuu hajanainen vesisadealue maan eteläosaan, illaksi sateet leviävät osittain myös maan keskiosaan. Maan pohjoisosassa sää jatkuu laajalti poutaisena ja aurinkoisena. Päivälämpötila kohoaa maan keskiosan aurinkoisilla alueilla hieman 10 asteen yläpuolelle, mutta jää muualla maassa pääosin 6 ja 10 asteen välille.

Vuosi sitten vappuaatto oli kolea

Pitkän ajan tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5–10 astetta. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle. Maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä yleensä vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Viime vuonna vappuaattona maan pohjoisosassa satoi lunta ja räntää, etelämpänä räntää ja vettä. Päivälämpötila jäi aattona noin viiteen asteeseen maan etelä- ja itäosassa, muualla sen alle. Vappuyönä sää alkoi poutaantua ja seljetä lounaasta alkaen, mutta Lapissa saatiin vielä lumisateita päivälläkin. Vappupäivänä lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa 10–15 asteeseen, pohjoisessa oltiin +5 asteen molemmin puolin.

Lisätietoja:

Vapun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vappu
Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)