Tiedotearkisto: 2012

Tiistaiaamuna syytä varautua huonoon ajokeliin

5.11.2012 15:01

(Päivitetty 5.11. klo 15.00) Tiistain vastaisena yönä ja tiistaiaamuna lunta sataa monin paikoin maan etelä- ja itäosassa. Ajokeli voi olla paikoin jopa erittäin huono.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Suomeen saapuu maanantai-iltana etelästä syvenevä matalapaine, johon liittyy runsaita sateita sekä melko voimakasta koillistuulta. Sade alkaa maan eteläosassa vetenä tai räntänä, mutta muuttuu tiistain vastaisena yönä monin paikoin lumeksi. Tiistaiaamuna lunta tai räntää sataa monin paikoin maan etelä- ja itäosassa. Liukkaudesta ja lumisateista johtuen ajokeli voi muuttua paikoin jopa erittäin huonoksi. Autoilijoiden on syytä varautua huonoon ajokeliin tiistaiaamun liikenteessä.

Tiistain aikana lumisateet ja tuulet vähitellen heikkenevät ja leviävät myös maan pohjoisosaan.

Länsirannikon tuntumassa sateet jäävät melko vähäisiksi. Lunta kertynee tiistai-iltaan mennessä etelärannikolle 0 - 10 cm, muualla maan etelä- ja itäosassa enimmäkseen 5 - 15 cm. Lämpötila on hyvin lähellä nollaa, joten sateen olomuodon ennustaminen on vaikeaa, etenkin etelärannikolla.

Matalapaineen myötä myös tuuli voimistuu ja Suomenlahdella idän ja koillisen välinen tuuli voi tiistain vastaisena yönä kovaksi. Myös maa-alueilla tuuli on yöllä ja aamulla navakkaa. Päivän mittaan tuuli kuitenkin jo heikkenee.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne
Seuraa myös Twitter: http://twitter.com/meteorologit ja #talvikelit