Sääennusteiden tuotannossa on ilmennyt ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2015

Komeettalaskeutuja Philaeen ei saatu radioyhteyttä

24.3.2015 15:04

Euroopan avaruusjärjestö ESA ei saanut uudelleen yhteyttä marraskuussa 67P/Churyumov-Gerasimenko -komeetan pinnalle laskeutuneeseen Philaeen. Seuraavan kerran yhteyttä yritetään huhtikuussa.

Kuva: ESA

Kuva: ESA

Rosetta-luotain on yrittänyt ottaa yhteyttä komeetan pinnalla olevaan Philae-laskeutujaan 12. maaliskuuta lähtien ensimmäistä kertaa sitten marraskuun laskeutumisen. Yhteyttä on yritetty ottaa tänä aikana kaikkiaan 11 kertaa, mutta tuloksetta.

Laskeutumisen jälkeen Philaen aurinkokennot eivät saaneet tarpeeksi valoa, ja Philae hyytyi eräänlaiseen horrostilaan. Tutkijat toivoivat, että komeetta olisi lähentynyt tähän mennessä Aurinkoa tarpeeksi, jotta sen tuottama energia olisi riittänyt radioyhteyden muodostumiseen.  

"Tarkkaa tietoa siitä, miksi Philaeen ei saatu yhteyttä, ei vielä ole. Philaen sisäosien lämpötila saattaa olla vielä alle -45 astetta tai sitten se ei syystä tai toisesta saa aurinkopaneeleista tarpeeksi energiaa vastatakseen radioyhteyteen. Yhteyttä voidaan yrittää ottaa uudelleen vielä huhtikuussa. Huhtikuun lopussa Auringon energiatuotantoa tulee olemaan jo 40% enemmän kun tällä hetkellä", Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt kommentoi.

Ilmatieteen laitoksen Philae-laskeutujaan toimittamat SESAME/PP-mittalaite ja massamuisti toimivat hyvin laskeutumisvaiheessa ja myös rankan laskeutumisen jälkeen. "Vaikka tällä hetkellä olemme hiukan pettyneitä, elättelemme toivetta, että laitteistot voivat vielä jatkaa mittauksia myöhemmin keväällä", Walter Schmidt sanoo.

Philae on komeetan sivuseinämässä olevassa kolossa paikalla "Abydos". CONSERT-tutkan data-analyysien mukaan sen sijainti tiedetään tällä hetkellä noin 40 metrin tarkkuudella.

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. 050 324 3107, walter.schmidt@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/rosetta

http://blogs.esa.int/rosetta/