Tiedotearkisto: 2013

Juhannus melko lämmin, mutta paikoin epävakainen

20.6.2013 14:45

[PÄIVITETTY 20.6.] Juhannusta vietetään tänä vuonna varsin lämpimässä ja paikoin epävakaisessa säässä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 20. kesäkuuta päivittämän ennusteen mukaan Suomeen virtaa juhannusviikonlopun aikana etelästä lämmintä ilmaa. Juhannusaattona sää on aurinkoisinta ja poutaisinta maan länsiosassa. Idässä ja pohjoisessa pilvisyys on paikoin runsaampaa ja joitakin heikkoja sadekuuroja esiintyy. Lämpötila kohoaa päivällä maan länsiosassa 20 ja 26 asteen välille. Maan itä- ja pohjoisosassa on hieman tätä viileämpää.

Juhannuslauantain kuluessa etelästä virtaa maan länsiosaan yhä kosteampaa ja epävakaisempaa ilmaa. Ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa länsirannikolla jo lauantaiaamusta alkaen. Lauantaina päivällä sade- tai ukkoskuuroja tulee paikoin maan länsiosassa, illemmalla myös pohjoisosassa. Myös etelän ja idän välinen tuuli on lauantain aikana melko puuskaista maan itäosaa lukuun ottamatta. Kuurosateet heikkenevät päivän kuluessa itään liikkuessaan ja idässä onkin edelleen aurinkoista ja poutaa. Lämpötilat kohoavat suuressa osassa maata yli 20 asteen. Aurinkoisimmilla alueilla on hellettä. Myös viikonlopun yölämpötilat ovat melko korkeita, enimmäkseen 11…17 astetta.

Juhannuksena lämpötila tavanomaisesti 20 asteen tienoilla

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksena päivän ylin lämpötila on tavanomaisesti suuressa osassa maata noin 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tyypillisesti noin 10 asteen tuntumassa, Lapissa lähellä viittä astetta. Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen. Joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimääräin neljässä, rannikolla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa. Viimeksi hellettä oli juhannusaattona 2010. Molemmille päiville sattuva helle on harvinainen ja viimeisin vuosi, jolloin hellettä oli laajalti sekä aattona että juhannuspäivänä, oli vuosi 1999.

Vuonna 2012 juhannusaattoa vietettiin suuressa osassa maata poutaisessa säässä. Päivän ylin lämpötila vaihteli maan eteläosan noin 22 asteesta Pohjois-Lapin noin 8 asteeseen. Juhannuspäivänä Baltian yli koilliseen liikkunut matalapaine muutti sään sateiseksi maan eteläosassa. Maan keski- ja pohjoisosassa sää oli poutainen ja päivän ylin lämpötila vaihteli noin 15 ja 22 asteen välillä. Juhannussunnuntaina sää oli sateinen etelässä ja idässä, kun taas pohjoisessa sää oli poutainen. Sunnuntaina lämpötila kipusi Inari Kirakkajärven havaintoasemalla 23,8 asteeseen, mikä oli juhannusviikonlopun ylin lämpötila koko Suomessa.


Lisätietoja:

Juhannuksen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus
Voimassa olevat metsäpalovaroitukset ja muut varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Meteorologit Twitterissä: https://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen sääsovellus iPhone- ja Android-puhelimiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/924

Juhannus lähestyy – ajathan sen viettoon turvallisesti –tiedote (Liikennevirasto): http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/uutiset/2013/2013_5_6/130618_juhannus

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)